Sprečiti rehabilitaciju Mihailovića

19 May 2009

Nekadašnji partizani, učesnici u narodno oslobodilačkoj borbi (NOB) u Drugom svetskom ratu i njihovi simpatizer…

zlocin.jpgNekadašnji partizani, učesnici u narodno oslobodilačkoj borbi (NOB) u Drugom svetskom ratu i njihovi simpatizeri, zatražili su danas od nadležnih institucija da spreče rehabilitaciju četničkog vođe Draže Mihailovića.
Na protestnoj tribini povodom pokretanja sudskog postupka za rehabiliaticu Mihailovića, oni su naveli da nijedna evropska zemlja nije rehabilitovala zločince kojima su ruke tokom rata bile “do laktova u krvi”.
Predstavnik SUBNOR Srbije Slavko Popović rekao je da ne treba isključiti radikalniji protest antifašista, ako Mihailović bude rehabilitovan.
On je kazao da ne sme da se dozvoli rehabilitacija “ratnog zločinca i saradnika okupatora – glavnog čoveka kvislinške politike okupirane Jugoslavije”.
Zakon o rehabilitaciji iz 2006. godine, naveli su učesnici tribine, nije nikakav pravni akt već izraz “političke samovolje i osionosti sledbenika kvislinških snaga koje tim i zakonom o izjednačavanju četnika i partizana žele da izvrše prekrajanje istorije”.
Kada je zakon usvojen, jedan od članova vladajuće koalicije bio je Srpski pokret obnove (SPO) koji je naslednik tradicije Ravnogorskog pokreta i poštovalac Draže Mihailovića.
Član Glavnog odbora Saveza antifašista Srbije Aleksandar Sekulović kazao je da je Zakon o rehabilitaciji “specijalan zakon” i da je ta oblast već bila uređena u Krivičnom zakoniku, prema kojem se rehabilitacija daje samo osobama osuđenim na kaznu zatvora do pet godina i uz molbu osuđenih, a ne njihovih srodnika.
Prema njegovim rečima, Zakon o rehabilitaciji krši jedno od osnovnih načela krivičnog prava, a to je da rehabilitacija zavisi od težine izvršenog krivičnog dela.
“Očigledno, zakon je smišljen radi toga da se izvrši upravo rehabilitacija onih koji su osuđeni za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti. Kada bi ovaj zakon mogao da se primenjuje u inostranstvu, onda bi po njemu bilo moguće dobiti rehabilitaciju (italijanskog fašističkog vođe Benita) Musolinija”, upozorio je Sekulović.
Na skupu je naglašeno da Evropska unija treba od Srbije da zatraži ukidanje zakona o rehabilitaciji i o izjednačavanju četnika i partizana, kao uslov za nastavak procesa evropskih integracija.
Novinar – veteran Jovan Radovanović kazao je da je Draža poznat po tome što je u zemlju uveo “instituciju klanja”, ali ne okupatorskih vojnika, nego svog naroda.
Radovanović je istakao da je četnički vođa propisao “pravila” o klanju nožem i svrstao ih u takozvane “trojke”, poznatije kao “crne trojke”, koji su sprovodili čistke ljudi sa spiska pod slovom “z” (zaklati).
“Putem crnih trojki do ludila je razvijen kult noža, kult klanja ljudi. Narod ih je nazvao veoma prevcizno – Dražini koljači”, dodao je on.
Prema rečima predstavnika Društva za istinu o NOB Mladenka Conića, cilj četničkog pokreta bilo je “čišćenje” muslimana u Sandžaku i Hrvata i Muslimana u Bosni, kako bi se ostvario koncept etnički čiste Velike Srbije.
Conić je rekao da je Draža bio pobunjenik, odmednik i voda bande koja je štitila Nemce i borila se protiv Narodnooslonodilačke vojske.
Na skupu je istaknuto da se ratni zločinac ne može rehabilitovati, da su dva sporna zakona suprotna Ustavu Srbije i da se njima pokušava u antifašističku tradiciju ubaciti kolaboracionistički pokret.
Tribini su prisustvovali predstavnici SUBNOR, Saveza antifašista Srbije i Društvo za istinu o NOB u Jugoslaviji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!