Spoticanje oko restitucije

14 okt 2011

SVM je danas zatražio ocenu ustavnosti Zakonao restituciji, dok predsednik Srbije tvrdi da taj akt nije usmeren protiv mađarske zajednice,

„Pravnim rešenjima vezanim za druge zakone i političkim dijalogom razjasnićemo da ni ovaj, niti jedan drugi zakon, nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke sa ugrožavanjem etničkih prava bilo koje etničke zajednice ili građanskih prava ljudi koji imaju državljanstvo Srbije“, kazao je predsednik Srbije Boris Tadić.
On je istakao da nijedan reformski zakon u Srbiji nije bio usmeren ni protiv jedne etničke zajednice, te tako ni zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske manjine.
Savez vojvođanskih Mađara nije podržao zakon o restituciji u Skupštini Srbije zbog odredbe po kojoj pripadnici okupacionih snaga i njihovi naslednici nemaju prava na povraćaj imovine.
SVM zahteva da samo strani državljani – potomci okupatora, nemaju pravo nasleđivanja, i smatra da zakon uvodi princip kolektivne odgovornosti.
Zbog toga su poslanici te stranke Ustavnom sudu Srbije podneli inicijativu za ocenu ustavnosti zakona.
„SVM je ubeđen da zakonska odredba koja potvrđuje princip kolektivne krivice predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i nije u saglasnosti sa više odredaba Ustava Srbije i važećim zakonima“, saopštila je ta stranka.
SVM je izrazio nadu da će Ustavni sud, obzirom na važnost pitanja, odlučiti o njihovoj inicijativi pre početka primene zakona.
„Prvenstveni cilj SVM ostaje donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o restituciji u Skupštini Srbije“, saopštila je ta stranka i pozvala članice vladajuće koalicije da narednih dana sa njom razgovaraju o rešenju problema.
Predsedništvo SVM je 3. oktobra odlučilo da uputi inicijativu Ustavnom sudu.
A mađarski zvaničnici u Budimpešti najavili su da bi mogli da blokiraju put Srbije ka EU ako Zakon ne bude izmenjen.

(Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!