Sporni festival iz Kanjiže preseljen u Segedin

12 Jun 2012

Festival preseljen pod pritiskom vojvođanske javnosti, koja se pobunila zbog neonacističkih bendova i revizionističkih predavanja

Festival “EMI tabor”, na kojem treba da nastupe i neki neonacistički bendovi, preseljen je iz Kanjiže u Segedin, zbog “politickcih pritisaka i ozbiljnih pretnji vlasti”, naveli su organizatori na sajtu festivala.

“Suorganizator EMI-tabora iz Kanjiže, Savez Rakoci, zbog političkih pritisaka i ozbiljnih pretnji vlasti nije se prihvatio saradnje, a nakon toga je lokalna samouprava u Kanjiži uskratila lokaciju za ovu manifestaciju”, piše na sajtu.

Organizatori su ocenili da “u zastrašenoj Vojvodini”, ni drugde nema mesta za “EMI-tabor” i naveli da im je “pomoć pružena” u Segedinu, sa ponudom da se prihvati festival, do kojeg će, kako se navodi, biti organizovane i autobuske linije.

Oni Vojvodinu nazivaju „Južni krajevi” (Delvidek), kako se ova pokrajina nazivala u vreme Austrougarske Monarhije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Srpski pokret obnove i Antifašistička akcija Novog Sada sredinom maja meseca upozorili su da je “EMI-tabor” festival sa naglašenim neonacističkim i revizionistickcim prizvukom.

Te stranke i organizacije su navele da je na festivalu najavljeno učešće i nekih neonacističkih bendova, a “specijalni gost” je trebalo da bude advokat pokojnog Šandora Kepira, koji je bio optužen za učešće u zločinima u fašističkoj Novosadskoj raciji 1942. godine.

U sklopu festivala trebalo je da se održi i predavanje o Miklošu Hortiju, regentu koji je za vreme Drugog svetskog rata vladao kvislinškom Mađarskom, koga u najavi festivala nazivaju “vitezom”.

Festival “EMI Tabor” deo je tradicionalnog marša protiv Trijanonskog sporazuma, koji u Budimpešti organizuje ekstremistički Pokret 64 županije svakog 4. jula.

Trijanonskim sporazumom nakon poraza u Prvom svetskom ratu, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!