Sporazum između Zakarpatske oblasti Ukrajine i Vojvodine

02 Nov 2013

Otvaranje mogućnosti za unapređenje obrazovanja Rusina

Predstavnici Zakarpatske oblasti u Ukrajini i predstavnici Vlade Vojvodine potpisali su Sporazum o saradnji kojim se predviđa razvoj ekonomske, kulturne i naučne saradnje između dva regiona.

Obe strane su se obavezale da će podržavati školovanje učenika u Osnovnoj i srednjoj školi sa domom učenika “Petro Kuzmjak” u Ruskom Krsturu u Vojvodini, kao i sa drugim srpskim školama sa fakultativnim izučavanjem rusinskog i ukrajinskog jezika.

Sporazumom je predviđeno i školovanje ukrajinskih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, a i srpski studenti dobijaju mogućnost studiranja na Užgorodskom nacionalnom univerzitetu u Zakarpatskoj oblasti.

“Potpisivanje takvog dogovora je zaista istorijski događaj za našu pokrajinu”, rekao je predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Rac, a prenosi agencija na rusinskom jeziku Rutenpres (www.ruthenpress.info).

“Mi računamo ne samo na oživljavanje ekonomske saradnje, već i na razvoj kulturnih i naučnih veza”, rekao je predsednik Zakarpatske oblasti Oleksandr Ledida.

Rektor Užgorodskog nacionalnog univerziteta Fedir Vašćuk rekao je da će biti otvorena sekcija za izučavanje jezika, istorije i kulture Rusina u okviru jedne od katedri tog univerziteta.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!