Split najpoželjniji stari grad na svetu

04 Apr 2012

Financial Times stavio je Split, odnosno Dioklecijanovu palaču, na prvo mjesto liste od 10 najpoželjnijih starih mjesta na svijetu za život! Slijedi Kameni grad u Zanzibaru (Tanzanija) i belgijski Briž

Financial Times stavio je Split, odnosno Dioklecijanovu palaču, na prvo mjesto liste od 10 najpoželjnijih starih mjesta na svijetu za život! Slijedi Kameni grad u Zanzibaru (Tanzanija), opisan kao Swahili trgovačka luka u kojoj je vrijeme stalo, a na trećem mjestu je belgijski Brugge, odnosno njegove romantične srednjovjekovne ulice s odličnom hranom.

Svih 10 mjesta nalazi se na UNESCO-ovom popisu zaštićene Svjetske kulturne baštine, a preporuke donosi Simon Thurley, povjesničar arhitekture i savjetnik britanske vlade za povijesno nasljeđe u Engleskoj, prenosi Banka magazin.

Tek na četvrtom mjestu je Havana, na šestom Venecija, na devetom Medina, a listu zatvara kineski Makao.

Kada uđete na popis UNESCO-ove Svjetske baštine, to zasigurno doprinosi razvoju turizma, a gradovi koji su proglašeni Svjetskom kulturnom baštinom od toga prosperiraju, piše Financial Times.

Prije 40 godina UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) prihvatio je Svjetsku konvenciju o nasljeđu. Ovim ambicioznim projektom nastoji se identificirati svjetsko nasljeđe – mjesta koja imaju izvanrednu univerzalnu vrijednost za čovječanstvo.

Podsjetimo, na popisu su UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine, osim Splita, i Eufrazijeva bazilika u Poreču, Šibenska katedrala, gradska jezgra Trogira, gradska jezgra Dubrovnika i Starogradsko polje na Hvaru.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!