Španjolska: Prvi hologramski protesti u povijesti

12 apr 2015

Prema novom zakonu, oni koji se okupe na zabranjenim mjestima mogli bi platiti do čak 600.000 eura i to bez odlaska na sud

U Španjolskoj su, u petak navečer, održani prvi hologramski protesti protiv novog zakona o Nacionalnoj sigurnosti koji zabranjuje javna okupljanja u blizini javnih građevina i na cestama.

Prema novom zakonu, oni koji se okupe na zabranjenim mjestima mogli bi platiti do čak 600.000 eura i to bez odlaska na sud. Također, novinari bi mogli biti kažnjeni ako budu koristili „neodobrene fotografije policije“, što znači da ne bi mogli koristiti snimke i fotografije koje dokazuju da policija premašuje svoje ovlasti.

Kritičari, među kojima su i eksperti UN-a, zakon su slikovito nazvali Gag law, a kažu da ograničava građanske slobode i prava novinara.

Kao odgovor na novi Zakon, španjolski građani su pronašli način kako da održe proteste na javnom mjestu, bez da prekrše zakon. „Ako ste osoba koja se ne može slobodno izraziti, ovdje to možete učiniti tako što ćete postati hologram“, kazala je žena koja je bila zaštitno lice kampanje. Naime, proteklih dana vođena je kampanja ‘Slobodni hologrami’, tijekom koje su građani pravili svoje hologramske fotografije, te su one u petak navečer bile projektirane na ulicu zajedno sa svim povicima koje očekujete na protestima.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!