Španija: Pućdemon se žali Ujedinjenim nacijama

02 mar 2018

Katalonski lider tvrdi da je prisiljen na izgnanstvo

Španija je prekršila pravo Karlesa Pućdemona da učestvuje u političkom životu tako što ga je prisilila na izgnanstvo u Belgiju, navodi se u podnesku koji su njegovi advokati ove nedelje dostavili Komitetu UN za ljudska prava.

U dokumentu oni špansku vladu optužuju da „kriminalizuje“ pokret za nezavisnost „represivnim merama“ koje su dovele do hapšenja nekadašnjih ministara.

Podnesak je poslat Komitetu pošto je Pućdemon u četvrtak rekao da odustaje od pokušaja da se iz Belgije vrati kao katalonski predsednik i da će podržati Đordija Sančeza, bivšeg lidera Katalonske nacionalne skupštine (ANC) i poslanika njegove stranke Zajedno za Kataloniju. Žalba koja je podneta UN samo je jedna od inicijativa pokreta za nezavisnost regiona, čiji je cilj, piše Gardijan, „sramoćenje Španije u međunarodnim tribunalima“.

U dokumentaciji koju je potpisao Pućdemon takođe se navodi da se nezakonito guši njegovo pravo na slobodu udruživanja i okupljanja, kao i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, čime su navodno prekršeni Univerzalna deklaracija o ljudskih prava i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. „Zbog niza koraka koje je preduzela španska izvršna i sudska vlast onemogućeno mu je da obavlja dužnosti i izvršava obaveze kao demokratski izabran predsednik Katalonije“, navodi se u dokumentu.

Sančez je u zatvoru od sredine oktobra, kada je zajedno s Džordijem Ćiksartom, liderom još jedne grupe civilnog društva koja se zalaže za nezavisnost, uhapšen u okviru istrage o navodnom pozivanju na građansku neposlušnost uoči referenduma o nezavisnosti. Nije poznato da li će Sančez biti pušten iz zatvora i kandidovati se ili će podržati dve druge katalonske partije koje se zalažu za nezavisnost.

Predlog je odmah odbacio španski premijer Marijano Rahoj, koji je apelovao na katalonski parlament da izabere „čistog“ kandidata. „Apelujem da izaberu predsednika koji nema probleme sa zakonom. Sve drugo je iskreno šala. Što se mene tiče, mogu da izaberu koga god žele, ali smatram da bi izbor nekoga ko ima probleme sa zakonom bila ogromna greška i na taj način bi bila poslata poruka ‘nastavljamo s konfrontacijom’“, rekao je Rahoj.

U dokumentu koji je poslat UN se navodi da je Pućdemon i dalje voljan da „uđe u politički dijalog“ s Madridom „u ime katalonskog naroda“, što bi bilo sredstvo da se obezbedi puštanje na slobodu „političkih zatvorenika“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!