Soros: Ugnjetavanje u Mađarskoj gore nego pod Sovjetima

Viktor Orban je napravio antidemokratski sistem... mafijaški režim koji koristi vodeće položaje da se održi na vlasti i lično obogati" 

01. dec 2017

Mađarsko-američki investitor i filantrop Džordž Soros rekao je da je ugnjetavanje opozicije u vreme vlade premijera Viktora Orbana gore nego kada je Mađarska bila pod dominacijom Sovjetskog Saveza.

Soros je u danas objavljenoj video poruci rekao da ima „nepremostiv sukob načela“ s Orbanom i da će u slučaju da Orban protera Centralnoevropski univerzitet koji on finansira, taj univerzitet održavati u egzilu i čekati da Orban ode s vlasti.

On je rekao da je Orban napravio „antidemokratski sistem… mafijaški režim koji koristi vodeće položaje da se održi na vlasti i lično obogati“.

„On iskorišćava i ugnjetava one u opoziciji. Po mom mišljenju, taj režim sada ugnjetava ljude više nego pod sovjetskom okupacijom“, rekao je Soros.

Mađarski premijer tvrdi da Soros želi da preplavi Evropu migrantima. Soros kaže da podržava migraciju, ali da nijedna zemlja ne bi trebalo da bude primorana da ih prihvati.

Orban, koji je kratko studirao na Oksfordu, uz pomoć Sorosove stipendije krajem osamdesetih godina 20. veka, rekao je na državnom radiju da se nevladine organizacije koje finansira Soros, pripremaju da deluju kao političke partije tokom kampanje uoči aprilskih parlamentarnih izbora, kako bi se oslabila njegova vlada koja se protivi dolasku migranata.

Orban je nedavno tražio od mađarske obaveštajne službe da identifikuje i istraži „mrežu“ Sorosevih organizacija kako bi se otkrio njihov obim i uticaj.

„Suočeni smo ne samo s velikom mrežom već i s talentovanim čovekom“, rekao je Orban.

Orban će pokušati da dobije ukupno četvrti, a treći zaredom mandat na čelu vlade. Nasuprot vladajućeg Fisesa je slaba i podeljena opozicija. Orban predstavlja Sorosa i lidere Evropske unije u Briselu kao glavne rivale Fidesa.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga