Somborci protestovali zbog neprijatnih mirisa iz kafilerije

26 sep 2014

Nadležni su potvrdili da se u somborskoj kafileriji desio kvar, čije će otklanjanje "potrajati"

Oko 200 građana Sombora organizovalo je danas protestnu šetnju do somborske kafilerije, kojom su poručili nadležnima da ne žele više da trpe neprijatne mirise iz te fabrike. Okupljeni građani nosili su zaštitne maske, cveće, ispisane poruke.

Rukovodstvo te fabrike nije saslušalo Somborce, a rampa tog preduzeća ostala je spuštena i dalje od nje se nije moglo.

Jedan od organizatora grupe građana koja je inicijativu protiv neprijatnih mirisa pokrenula i na društvenim mrežama Danijel Mirkov rekao je novinarama da je današnji protest organizovan zbog dugogodišnjeg problema koji postoji i čiji je izvor Kafilerija.

„Smrad je ove godine postao mnogo češći i jači. Grupa građana je pokrenula ovu inicijativu pre više od mesec i po dana i rešili smo da se konačno ovome stane na put“, istakao je Mirkov.

On je objasnio da su aktivisti kontaktirali i lokalnu samoupravu i Pokrajinu, a da je taj problem stigao i do nadležnog ministarstva. „Nadamo se da će se, ukoliko smo zemlja koja pretenduje ka članstvu u EU, ovaj problem rešiti. Mi ne želimo da se kafilerija zatvori i da neko ostane bez posla, već da se od novca koji ta fabrika zarađuje uloži u zaštitu životne sredine i kupovinu novih filtera“, poručio je Mirkov.

Ovaj somborski aktivista je napomenuo da se zagađivanjem sredine nije bavio nijedan od direktora somborske kafilerije, te da protest građana nije uperen protiv nikoga lično i da ne postoji politička pozadina.

Mirkov je rekao i da je ovu građansku inicijativu podržao i gradonačelnik, koji je obećao „pritisak lokalne samouprave“ na fabriku. „Vreme će pokazati kako to ide, ali bilo bi mnogo lakše ako se grad bude bavio ovim problemom, umesto građana. Mi ćemo biti istrajni i nadamo se da će se sve pozitivno završiti“, poručio je Mirkov.

Nadležne institucije potvrdile su ranije novinarima da se u somborskoj kafileriji Proteinka, koja se nalazi i u nacionalnom registru izvora zagađivanja Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, desio teži kvar, čije otklanjanje će „potrajati“.

Međutim, ta fabrika i dalje prima istu količinu materija, koju je primala i pre kvara.

„Kapaciteti somborske Proteinke su takvi da, kada rade sva tri destruktora fabrika može da obradi hiljadu tona mesečno, dok sa dva može da se obradi 600 tona mesečno. A oni i dalje rade kao da nisu u kvaru, odnosno primaju za 400 tona više nego što mogu da obrade“, izjavio je ranije pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

On je dodao i da je procedura takva da resorni pokrajinski sekretarijat ne može da zabrani kafileriji prijem viška materijala, ali i da to može da učini veterinarski inspektor.

Somborska kafilerija Proteinka nalazi se u restrukturiranju i u vlasništvu je Republike Srbije. Direktor te fabrike nije dozvolio pre par nedelja novinarima snimanje pogona i poručio im je da snimaju cveće u krugu fabrike.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!