Sombor: Sindikalac se žali na većnika

11 sep 2014

Kovač je naveo da će se, ukoliko bude bilo potrebe, žaliti i vrhu SNS

Generalni sekretar Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) Hadži Zdravko M. Kovač uputio je pismo gradonačelniku Sombora u kojem ga obaveštava da će, ukoliko se ponove „neprimereni oblici verbalnog ili nekog drugog nasilja“ od strane člana Gradskog veća Sombora Siniše Todorovića, zaštitu potražiti kod nadležnih institucija.

Kovač je u svom pismu dodao da će se, ukoliko bude bilo potrebe, obratiti i vrhu Srpske napredne stranke (SNS).

Generalni sekretar NSPRV je istakao da mu je nakon saopštenja u kojem kritikuje gašenje jedne od najstarijih osnovnih škola u Somboru, gradski većnik zadužen za resor privrede pretio u telefonskom razgovoru i nazvao ga „lažovom i neznalicom“.

Kovač je pojasnio da je Todorović prethodno sazvao sastanak u vezi sa aktuelnom situacijom, na kojem su, sem njega i predstavnika NSPRV, prisustvovali predstavnik i, kako je rekao, nereprezentativnog sindikata i nekoliko njihovih članova u ugašenoj školi.

„Sastanku su prisustvovali direktorica škole, sekretar škole, dve spremačice, administrativni radnik, školski majstor i jedna učiteljica. Kako su bar pomenuta učiteljica i majstor ujedno i aktivni članovi SNS, očigledno je da je sastanak sazvan po partijskom osnovu, a da su mu predstavnici našeg Sindikata i sam načelnik Školske uprave dale nekakav legitimitet samim svojim prisustvom, iako sam tok sastanka i pokušaj da se sastanak izmesti iz prostorija Ministarstva prosvete u kancelariju većnika Todorovića nije uspeo, već je okončan, doduše bez ikakvog rezultata i protekao u veoma lošoj atmosferi zbog pretnji i neprimerenog obraćanja nekim učesnicima sastanka od strane pomenutog gospodina Todorovića“, naveo je Kovač u svom pismu.

On je napomenuo i da predstavnici NSPRV više neće prisustvovati sastancima koje sazivaju predstavnici lokalne samouprave koji nisu nadležni za obrazovanje.

„Nažalost, očigledno to nije bio sastanak koji je mogao pomoći da se posao koji već nedeljama radimo dovede do kraja i da se svi ljudi koji su ostali neraspoređeni zbrinu, ne ugrožavajući, pri tom, radno-pravni status zaposlenih u školi u koju su preuzeti i sa koje će biti putem Liste za preuzimanje eventualno preuzimani u druge škole, već je to prevashodno bio sastanak grupe zainteresovanih građana iz škole „21. Oktobar“ sa ciljem da se za njih pronađe rešenje, a ne za sve“, poručio je generalni sekretar NSPRV.

Kovač je u svom pismu apelovao na gradonačelnika Sombora da svoj tim usmeri tako da svako radi svoj deo posla.

„Gašenje jedne škole samo je test za racionalizaciju i ostalih škola i donošenje nove mreže škola, na kome se dobro vidi kakvi problemi mogu nastati ako se svi budu mešali u sve. Što se tiče našeg Sindikata, ne samo zbog nesporne reprezentativnosti, očekujemo da ćete imati pravog socijalnog partnera kako bi ove poslove rešili uspešno, zakonito i ne na bilo čiju štetu“, naveo je Kovač.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!