DS: Da li se zakoni odnose na članove SNS?

17 sep 2014

Lazić poručio da se moraju preispitati sve odluke koje su donete

Pokrajinski odbor Demokratske stranke traži od ministra pravde Nikole Selakovića da objasni svojim tranačkim kolegama u Somboru da se pravosnažne presude moraju poštovati i da se ne mogu ignorisati na način na koji oni to čine, ili da, ukoliko smatra da njegove stranačke kolege imaju pravo da ignorišu odluke sudova u Srbiji, saopšti to javno građanima Srbije, saopšteno je danas iz Demokratske stranke (DS).

Ta stranka navodi i da njeni predstavnici već dve i po godine tvrde da Srpska napredna stranka (SNS) protivzakonito preuzima vlast u lokalnim samoupravama širom Srbije.

„Kršenje procedura, formalnih uslova i zakonskih obaveza prate ‘upodobljavanja’ vlasti širom Srbije, a nisu retki slučajevi da odbornici na koje se vrši pritisak da pređu u SNS prijavljuju policiji pokušaje podmićivanja, pretnje, ucene i zastrašivanja kojima su izloženi“, piše u saopštenju DS.

U njemu se dodaje da presuda Upravnog suda u Novom Sadu kojom je presuđeno da je smena Siniše Lazića sa mesta predsednika Skupštine grada bila nezakonita i kojom je ta odluka poništena pokazuje da su tvrdnje DS utemeljene u činjenicama i da SNS ne bira sredstva da dođe na vlast bez obzira na rezultat izbora.

„Ignorisanje pravosnažne presude kojom je poništena smena SIniše Lazića sa mesta predsednika Skupštine grada Sombora biće jasna poruka svim građanima Srbije da ne samo da se zakoni ove zemlje ne odnose na članove Srpske napredne stranke, nego se na njih ne odnose ni pravosnažne odluke sudova, i da je u Srbiji partijska knjižica Srpske napredne stranke zaštita i od zakona i od pravde i od odluka sudova u Srbiji“, poručile su demokrate.

Sombor: Otklonićemo nedostatke u slučaju Lazića

Nedostaci na koje se ukazuje u presudi Upravnog suda zbog povrede pravila postupka u predmetu razrešenja predsednika Skupštine grada Sombora od 22. aprila biće otklonjeni u zakonskom roku, saopšteno je iz somborske Gradske uprave.

U Odeljenju za skupštinske i izvršne poslove napominju i da presuda ne implicira pravne posledice u pogledu odluka i rešenja koje je u međuvremenu donela Skupština grada.

Siniša Lazić održao je juče konferenciju za novinare na kojoj je ocenio da je način na koji se vodi grad „nezakonit i protiv interesa zajednice“.

„Sve odluke koje su donete se moraju preispitati, a onaj koji je uveo sve ovo u takav problem mora da odgovara. Ovo je jedina garnitura vlasti koja nije uspela ništa da uradi za ovaj grad“, rekao je Lazić.

Upravni sud presudio je da je smena predsednika somborske skupštine Siniše Lazića nezakonita.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!