Puzović potvrdio kvar u somborskoj kafileriji

12 Sep 2014

Građani su razgovarali i sa gradonačelnikom, koji je i sam priznao da zatvara prozore pred neprijatnim mirisima

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović rekao je novinarima da je inspektor tog sekretarijata izvršio kontrolu rada somborske Proteinke 18. avgusta i ustanovio da je jedan od tri destruktora, koji služe za uništavanje animalnog otpada u toj fabrici, u kvaru.

Puzović je istakao da je inspektoru u somborskoj kafileriji rečeno da je destruktor koji je u kvaru poslat na popravku, ali i da će popravka, zbog ozbiljnosti kvara, potrajati.

“Kapaciteti somborske Proteinke su takvi da, kada rade sva tri destruktora fabrika može da obradi hiljadu tona mesečno, dok sa dva može da se obradi 600 tona mesečno. A oni i dalje rade kao da nisu u kvaru, odnosno primaju za 400 tona više nego što mogu da obrade”, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, pokrajinski inspektor je ustanovio i da se animalni otpad, usled novonastale situacije, skladišti u bunkere u kojima predugo stoji, što je dovelo do neprijatnih mirisa.

“A kada dođe do toga, onda čak ni takav otpad, koji predugo stoji, ne može dobro da se obradi u finalnoj proizvodnji, što je nov problem”, istakao  je Puzović.

Pokrajinski sekretar je objasnio da je procedura takva da resorni pokrajinski sekretarijat ne može da zabrani kafileriji prijem viška materijala, ali i da to može da učini veterinarski inspektor, kojem je već upućen dopis u kojem se traži da izvrši kontrolu rada Proteinke.

Puzović je istakao da je pokrajinski inspektor naložio somborskoj kafileriji obavezno merenje pojedinih polutanata, koji su nosioci neprijatnih mirisa, a rezultati merenja znaće se sledeće nedelje, kada će inspektor izvršiti novu kontrolu.

Pokrajinski sekretar je poručio da je je jedno od mogućih rešenja situacije da se višak materijala odnosi u neku drugu kafileriju, kao što je na primer ona u Inđiji.

Kad smrad uguši

Za samo nekoliko dana građanska internetska inicijativa protiv somborske kafilerije Proteinke skupila je podršku od preko četiri hiljade ljudi.

Proteinka 2Somborci se žale na neprijatne mirise, a da za to ima razloga potvrdila je i nedavna izjava direktora kafilerije koji je novinarima rekao da se desio veliki kvar u procesu proizvodnje.

On nije dozvolio novinarima da snime pogon i kvar i pozvao ih je da snime cveće u krugu kafilerije.

Predstavnik grupe građana koja je pokrenula inicijativu za rešavanje nesnosnog smrada Danijel Mirkov istakao je da je to višedecenijski problem, a da je pogoršanju situacije doprinela preopterećenost kafilerije zbog dovoženja leševa životinja iz poplavljenih područja.

“Naša inicijativa nije zamišljena protiv kafilerije, već za poštovanje zakonskih procedura u njenom radu i propisa o zaštiti životne sredine. Kafilerija treba da postoji i ne treba da se ugasi, ali najmanje što može da se učini jeste da se nabave filteri”, rekao je Mirkov.

On je dodao i da je tužba građana protiv te fabrike krajnja mera.

Mirkov je potvrdio i da su somborsku Proteinku obilazile i upozoravale brojne inspekcije.

Proteinka“Građani su zvali nadležne i ja, lično, sam zvao pokrajinsku inspekciju. I rečeno nam je da im je poznat slučaj i da su im naložili mere za preduzimanje”, ukazao je somborski aktivista.

Međutim, dodao je, u Somboru i dalje smrdi.

Kako je rekao, građani su razgovarali i sa gradonačelnikom, koji je i sam priznao da zatvara prozore pred neprijatnim mirisima.

“Generalni urbanistički plan predvideo je izmeštanje kafilerije na lokaciju koja se nalazi dalje od grada, međutim za to je potrebno izdvojiti od deset do 20 miliona evra. Verujemo da se preko IPA i drugih fondova mogu ibezbediti makar sredstva za filtere”, poručio je Mirkov.

Somborska kafilerija Proteinka nalazi se i u nacionalnom registru izvora zagađivanja Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Iako se najavljivalo da će ona biti preregistrovana u Veterinarsku ustanovu, po zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, ta firma i dalje se vodi kao društveno-proizvodno preduzeće na akcije.

Direktora Proteinke postavlja Republika Srbija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!