Šolaja: Vlada Srbije nema razumevanja za IT industriju

05 mar 2015

„Apelujemo na ministre da se uzmu u pamet"

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja ocenio je danas da Vlada Srbije nema razumevanja za funkcionisanje, probleme i potencijale informatičke industrije.

„Zli jezici bi mogli reći da su se predstavnici Vlade Srbije ‘dohvatili’ IT-ja u pauzi gašenja drugih požara”, ocenio je Šolaja u autorskom tekstu na sajtu Vojvođanskog IKT klastera.

Šolaja je na taj način reagovao na posetu ministara Željka Sertića, Aleksandra Vulina i Vanje Udovičića kompaniji Majkrosoft (Microsoft) i dogovoru „da se u naredne dve nedelje napravi jasan plan strategije razvoja IT sektora“.

„Apelujemo na ministre da se uzmu u pamet. Ne možemo sebi priuštiti da država stalno iznova pokušava iste stvari, očekujući drugačiji rezultat. Projekti koji ciljaju da reše problem nezaposlenosti mladih i obezbede njihov ostanak u zemlji ne mogu da budu sastavljeni za dve nedelje“, poručio je Šolaja.

On je podsetio da je pre nekoliko godina uložen ogroman trud u pisanje Strategije za podršku IKT sektoru u Srbiji, koju je tadašnja vlada i usvojila.

Prema njegovim rečima, nije u redu da se ignorišu raniji napori i prave novi dogovori samo sa jednom kompanijom, već je za iole pozitivan rezultat neophodno mobilisati ne samo predstavnike IT kompanija, već i obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja, klastera i drugih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!