Sobranje usvojilo amandmane kojim se ime države menja u Severna Makedonija

Ti ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO

11. jan 2019

Skupština Makedonije usvojila je dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Ti ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO, rekao je predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi.

Promena Ustava deo je Dogovora sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena i preduslov je za makedonske evroatlantske integracije.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije. Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

Vlada Makedonije: Istorijsko poglavlje naše države

Vlada Makedonije čestitala je građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU. Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena, kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, „građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države“.

„To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU… ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija“, istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava „međunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana“. Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljastvo biti „makedonsko/Građanin Republike Severne Makedonije“.

„Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život“, navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

Čestitke Mogerini i Hana na ustavnim promenama

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitali su poliltičkim vođama i građanima Makedonije na izglasavanju izmena makedonskog Ustava za promenu imena zemlje prema dogovoru s Grčkom, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.

Kako se navodi to „predstavlja presudni korak u primeni istorijskog sporazuma iz Prespe“.

„Politički lideri kao i građani pokazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku šansu za rešavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu napred na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava ovaj sporazum koji daje primer za pomirenje u regionu i u Evropi kao celini“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primene sporazuma iz Prespe, i ostaje „čvrsto posvećena“ pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

Evropski komesar Han je odvojeno preko Tvitera čestitao političarima i građanima Makedonije na izglasavanju ustavnih izmena o promeni imena u Severna Makedonija i izrazio nadu da će ova „istorijska promena“ stvoriti „pozitivnu dinamiku za pomirenje u celom regionu Zapadnog Balkana“.

Zvaničnici Kosova i Albanije čestitali su najvišim predstavnicima Makedonije na ustavnim promenama. Albanija je čestitala makedonskom parlamentu na izglasavanju izmena za promenu imena, navodeći da je to pokazatelj državničkog ponašanja kojim se „otvara put ka NATO i EU“.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji na Fejsbuku je ocenio da ova odluka deblokira integraciju Severne Makedonije u NATO i EU. Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je Makedoncima preko Tvitera, uz ocenu da Skoplje i Atina pomažu celom Zapadnom Balkanu da uvede novu eru pomirenja.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je odluku makedonskog Sobranja ocenio kao veliki korak Severne Makedonije na putu evropskih integracija.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga