SNS se sumnjiči za nelegalne donacije u Vučićevoj kampanji

25 dec 2017

"Sumnja se da sredstva potiču iz nelegalnih aktivnosti imenovanih, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca"

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija Srpske napredne stranke zbog sumnje da novac koji im je kroz donacije uplaćivan uoči predsedničkih izbora 2017. godine potiče od nelegalnih aktivnosti, između ostalih i pranja novca.

U zahtevu koji je dostavljen 16. oktobra 2017. godine stoji da je analizom izveštaja o troškovima izborne kampanje Srpske napredne stranke, čiji je kandidat na izborima bio Aleksandar Vučić, Agencija utvrdila da se određeni broj osoba pojavljuje kao davalac priloga stranke u identičnom iznosu.

Agenciji je bila sumnjiva učestalost transakcija kao i uplata jednakih ili zaokruženih iznosa.

Sumnja se da osobe koje su uplatile novac nisu “njime raspolagale u trenutku davanja priloga” kao i da sredstva “potiču iz nelegalnih aktivnosti imenovanih, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca”.

Osim Srpske napredne stranke Agencija je tražila i proveru Narodnog slobodarskog pokreta čiji je kandidat na izborima bio Miroslav Parović.

Oni su, prema izveštaju objavljenom na sajtu Agencije, za kampanju ove godine skupili nešto više od dva miliona dinara kroz 63 donacije – 28 ih je bilo u iznosu od po 30.000 dinara, a 18 od po 40.000 dinara.

Dopis Upravi za sprečavanje pranja novca je potpisala direktorka Agencije Majda Kršikapa koja je na to mesto izabrana 6. septembra 2017. a već 13. novembra je podnela neopozivu ostavku.

Razlozi za odlazak sa funkcije nakon svega dva meseca, ostali su nepoznati do danas.

BIRN je sredinom oktobra 2017. godine objavio istraživanje u kome je otkriveno da je skoro sedam hiljada ljudi doniralo naprednjacima i njihovom predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću isti iznos od 40.000 dinara.

(BIRN)

Podelite ovu stranicu!