Snježana Milivojević: Vlast je obesna i neograničena kada nema medija da je kritikuju

26 mar 2018

“Potpuno odsustvo kritičnosti prema vlasti preti da u javnoj svesti normalizuje uverenje da glavna uloga medija nije kritika i kontrola vlasti nego kontrola javnosti”

Profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević izjavila je danas da je slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala pokazao koliko je vlast obesna i neograničena kada shvati da nema medija da izveštavaju o zloupotrebama.

“Ali, uprkos svim nastojanjima da se zataška i skloni od očiju javnosti, evo i skoro dve godine posle slučaj nije rešen, ni politički ni policijski, ali je još uvek prisutan u javnosti”, kazala je Snježana Milivojević na predstavljanju istraživanja o načinu na koji su dnevne novine izveštavale o slučaju Savamala.

Prema njenim rečima, o tom slučaju je ubedljivo najviše izveštavao dnevni list Danas, zatim Politika, dok su najmanje izveštavali tabloidi poput Informera.

“Što je tiraž novina veći, to je izveštavanje o Savamali manje, pristrasnost je veća, objektivnost manja, a kritičnost prema vlasti najmanja”, navela je Snježana Milivojević.

Prema njenim rečima, jednogodišnje izveštavanje o događajima u Savamali pokazalo je koliko su i dnevne novine postale “slučaj”, koliko je medijski pluralizam u njima veoma redukovan, koliko je ugrožena njihova uloga javnog foruma, jer su se dnevne novine većinski koncentrisale oko podrške vlasti.

“Odbrana i podrška vlasti je glavni posao hiper-pristrasnih medija sa konzervativnog provladinog dela spektra, a umerenije, provladine novine obavljaju ‘normalizaciju’ ovakve polarizacije”, kazala je Snježana Milivojević.

Dodala je da su malobrojni mediji koji su kritični prema vlasti, “izgurani” na suprotnu medijsku marginu i od strane samih tabloidnih medija proglašeni za neprijatelje.

Ona je kazala da u Srbiji dominiraju mediji koji su bliski vlasti i koji tu bliskost ispoljavaju i napadom na ključne profesionalne medije stvara se uverenje da su kritički mediji nepotrebni.

“Potpuno odsustvo kritičnosti prema vlasti preti da u javnoj svesti normalizuje uverenje da glavna uloga medija nije kritika i kontrola vlasti nego kontrola javnosti”, navela je Snježana Milivojević.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV, novinarka Sanja Kljajić kazala je da je na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) situacija sve gora i gora nakon političkih čistki koje su se na tom javnom medijskom servisu desile u maju 2016. godine.

“I smene na RTV-u i rušenje u Savamali predstavljaju dokaz o bahatosti vlasti, o tome da ih ne zanima šta građani misle i da ih ne zanima da li se nešto radi po zakonu ili ne”, kazala je Sanja Kljajić.

Pokret Podrži RTV nastao je kao protestna reakcija zbog političkih čistki na pokrajinskom javnom medijskom servisu.

Izveštaj “Slučaj Savamala” izradio je tim organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) i zasnovan je na rezultatima istraživanja čiji je cilj bio da se utvrdi kako su dnevne novine izveštavale o događajima vezanim za rušenje objekata u Savamali.

Rukovoditeljka istraživanja bila je Snježana Milivojević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!