Snježana Milivojević: Rijaliti program progutao televiziju kao medij

"Mislim da od informativnih medija u Srbiji nije ni kamen na kamenu ostao"

19. sep 2018

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ocenila je u Novom danu Televizije N1 da je ministar kulture Vladan Vukosavljević dobro dijagnostifikovao problem kad je reč o rijaliti programima.

Ministar Vukosavljević založio se da rijaliti programi budu predmet posebne pretplate i naglasio da mu smeta što se sada emituju na kanalima sa nacionalnom frekvencijom.

Vukosavljević je najavio da će nastaviti da poziva vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i sve druge korisnike nacionalnih frekvencija da u svojim programima „smanjuju količine prostakluka, verbalne i telesne pornografije i drugih skarednih oblika ponašanja“.

„Televizija Pink ima razornu ulogu na medijskom nebu. A okosnica te razorne uloge su ti rijaliti programi“, kaže profesorka Milivojević.

Milivojević, međutim, nije optimista da će se nešto zaista promeniti kad je reč o regulativi.

„Da je vlast efikasnija i da su se nakon raznih najava i istupa ministara videla neka rešenja, onda bismo to mogli da očekujemo. Međutim, ta oštra reakcija sa druge strane ukazuje da možda tu nečega ima“, kaže ona.

Dodaje da je „stalno u uverenju“ da je televizija Pink glavni proizvodni pogon informacija sadašnje vlasti.

„Tako da taj šum kad god se pojavi je vrlo važan za sve nas i ima neko dublje značenje i poruku“, smatra Milivojević.

Profesorka ocenjuje da rijaliti programi nisu samo „progutali“ programski sadržaj, nego su „progutali i televiziju kao medij“.

„Mislim da od informativnih medija u Srbiji nije ni kamen na kamenu ostao i da je tu destruktivnu ulogu, između ostalog, odigrala činjenica da su se rijaliti program prelili na svu televiziju“, kaže ona.

Ističe da je odlika medijskog pluralizma da se ne može uticati na to šta će se sve proizvoditi, ali se može uticati na to da se nekim instrumentima ili regulativnim merama podiže kvalitet.

„Jedan od začetnika, Veliki brat, prestaje da se emituje u Velikoj Britaniji jer za programom više nema interesovanja. Dakle, ta vrsta programa se takođe iscrpljuje. Ali ona je svugde bila predmet regulative, tamo gde medijski sistem dobro funkcioniše nije bilo moguće da se jedna vrsta programa nametne kao standard“, objašnjava Milivojević.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga