Slovenski partizani traže ratnu odštetu

09 apr 2015

Traže se 3.5 milijarde eura za štete uzrokovane okupacijom dijelova Slovenije od Njemačke, Italije i Mađarske

Slovensko udruženje koja okuplja partizane-veterane iz Drugog svjetskog rata, zatražilo je u srijedu od predsjednika Vlade Mire Cerara da izradi zakon o naplati ratne štete uzrokovane okupacijom dijelova Slovenije od strane tadašnje Njemačke, Italije i Mađarske, te da u Komisiju za pripremu zakona imenuje i njihove predstavnike, javlja Hina.

„To se pitanje u zadnje vrijeme ponovo postavlja i to sasvim opravdano, jer je 70 godina nakon oslobođenja već krajnje vrijeme da se naplata te štete ostvari“, navelo je u pismu Ceraru Udruženje boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), dodavši da su druge evropske države to pitanje s Njemačkom i drugim zemljama već odavno riješile.

„Radi se o nedvosmislenoj obavezi države i to bez obzira na to kako su sada regulirani odnosi sa Italijom i Mađarskom, te bez obzira na ishod potraživanja prema Njemačkoj“, naveli su partizanski veterani.

Žene-veteranke za isplatu odštete

Podsjećajući da je nedavno slično zahtijevala nova ljevičarska grčka Vlada, pitanje o mogućoj naplati ratnih reparacija od današnje Njemačke, Ceraru je prije dvije sedmice pitanje u Parlamentu postavila i opoziciona Udružena lista (ZL), ali je Cerar rekao da sada nije za to pravo vrijeme i da je Njemačka slovenska saveznica u Evropskoj uniji i NATO-u.

„Pitanje ratne odštete nije konačno regulirano, ali je Slovenija ulaskom u Evropsku uniju i tijesnim povezivanjem s Njemačkom, donijela prijelomnu odluku da prevlada podjele i naslijeđe Drugog svjetskog rata“, kazao je tada Cerar, dodavši da vrijeme za razgovore s Njemačkom o tom pitanju nije pravo, kao niti s Mađarskom i Italijom.

Slovenija u tome neće oponašati „pojednostavljene recepte“ koji se pojavljuju ponegdje drugdje u Evropi, kazao je Cerar.

Ivica Žnidarič, predsjednica udruženja slovenskih žena čije su porodice u vrijeme Drugog svjetskog rata prognane iz njemačke okupacijske zone, kazala je da je Slovenija jedina od evropskih država koja nije sa Njemačkom riješila pitanje ratne odštete.

Smatra da sporazum Tito-Brandt, kojim je to pitanje navodno riješeno povoljnim njemačkim kreditima tadašnjoj Jugoslaviji, nije sasvim zatvorilo pitanje odštete žrtvama i da bi Njemačka Sloveniji trebala isplatiti najmanje 3,5 milijarde eura.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!