Slovenija: Janković na čekanju

10 jan 2012

Po prvi put se dogodilo da slovenački poslanici ne izaberu za premijera predsednika stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i relativnu većinu. Na potezu je predsednik Turk, koji mandat ponovo može poveriti Jankoviću, ali i nekom drugom

Zoran Janković i njegova partija Pozitivna Slovenija ipak nisu uspeli da se izbore za većinu u parlamentu. Po prvi put se dogodilo da slovenački poslanici ne izaberu za premijera predsednika stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i relativnu većinu.

Sada je na potezu predsednik Danilo Turk, koji mandat ponovo može poveriti Jankoviću, ali i nekom drugom. Možda će mandat da pokuša da „osvoji“ većinu u parlamentu dobiti i Janez Janša, koji se do juče smatrao gubitnikom izbora, mada su najveće šanse da Janković za dve sedmice pokuša ponovo da se dogovori sa drugim stranka i izbornim listama kako bi osigurao parlamentarnu većinu.

Za sada se smatra da novih izbora neće biti bez obzira na političku pat poziciju u kojoj se našla Slovenija. Ova zemlja, kao i druge evropske države, u periodu krize, ne bi smela dugo da čeka na formiranje nove vlade.

Do juče se mislilo da će Zoran Janković imati najmanje 44 glasa u parlamentu koji broji 90 poslanika. Pretpostavljalo se da će Jankoviću nedostajati najviše dva poslanička glasa. Međutim, on je osvojio sam 42 poslanička poverenja, ili četiri manje od potrebnog,  što jasno govori da ni svi iz njegove koalicije nisu glasali za njegovo premijersko mesto.

Slovenija se našla u političkoj pat poziciji nakon najnovijeg preokreta, odosno nakon toga što je Građanska lista Gregora Viranta napravila dogovor sa desnicom, a Demokratska stranka penzionera (DESUS) Karla Erjavca stala uz mandatara Jankovića. Upravo se smatra da dvojica poslanika DESUS-a nisu glasali za Jankovića.

Trenutni raspored snaga je takav da koalicija okupljena oko Zorana Jankovića i njegove stranke Pozitivna Slovenija ima 44 poslanika, a koalicija okupljena oko Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše takođe ima podršku 44 poslanika u parlamentu koji broji 90 mesta. Preostala dva mesta drže manjinski poslanici Laslo Genc (Mađar) i Roberto Batelli (Italijan).Njih dvojica su međutim izjavili kako ne žele na sebe kao manjinski poslanici preuzeti odluku o vladi, što može i da bude razlog zašto nisu glasali za Jankovića. Smatra se da je Italijan bliži levici, dok je za Mađara u ovom trenutku teško reći.

Janković je za sada dogovor postigao, pored DESUS-a, i sa Socijalnim demokratima Boruta Pahora, koji imaju deset osvojenih poslaničkih mesta, te kada se tome doda 28 mandata koje je osvojila Jankovićeva Pozitivna Slovenija, još uvek ne može formirati potrebnu većinu.

U slovenačkoj javnosti se spekulisalo da bi dva poslanika sa liste Gregora Viranta mogli podržati Jankovića, no to se očigledno nije desilo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!