Slovenački umetnici promenili imena u Janez Janša

10 okt 2011

Šta se dešava kada se lično ime javno poznate osobe odjednom umnoži i počne se lokalno i međunarodno pojavljivati u drugačijem kontekstu od prvobitnog.

Trojica slovenačkih umetnika koji su promenili svoja vlastita imena u ime “Janez Janša”, održaće sutra uveče predavanje i multimedijalnu prezentaciju “Nejm redimejd” (Name Readymade) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Tri slovenačka umetnika su 2007. godine zvanično promenila svoja lična imena u ime tadašnjeg premijera Slovenije Janeza Janše i od tada ih koriste kako u svojim privatnim životima tako i u umetničkim, javnim, individualnim ili zajedničkim nastupima.

Poigravajući se promenom identiteta kao strategijom svog umetničkog delovanja, njih trojica razvijaju svoju kritičku umetničku praksu kroz seriju umetničkih, političkih, administrativnih i medijskih akcija, navodi se u materijalu uz prezentaciju. „Šta se dešava kada se lično ime javno poznate osobe odjednom umnoži i počne se lokalno i međunarodno pojavljivati u drugačijem kontekstu od prvobitnog. Da li to multipliciranje dovodi do devalvacije originalnog imena ili pre doprinosi njegovoj popularnosti i sirenju?”, piše u materijalu.

U prilogu su dostavljene i fotokopije ličnih karata trojice slovenačkih umetnika, na kojima se vidi da se sve trojic azovu – Janez Janša.

Predavanje i prezentacija počinju sutra u 19 sati.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!