Slovačko vojvođansko pozorište: Pokrajina neće da finansira predstave na slovačkom

06 jula 2017

"Zbog ignorantska politike Pokrajine moguće gašenje profesionalnog pozorišta Slovaka u Srbiji"

Slovačko vojvođansko pozorište (SVD) u Bačkom Petrovcu od osnivanja 2003. godine redovno je imalo finansijsku podršku resornog pokrajinskog sekretarijata za dve pozorišne premijere u toku jedne godine,ali je ove godine finansiranje izostalo, piše „Hlas ljudu“.

List navodi da je nakon završetka konkursa u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u SVD stigao pismeni odgovor sa potpisom sekretara Miroslava Štatkića u kojem su obavešteni da su im svi projekti za 2017. godinu odbijeni.

To, kako se dodaje, znači da neće dobiti finansijska sredstva ni za realizaciju pozorišne predstave, kao ni za organizaciju festivala 22. Petrovački dani pozorišni.

List napominje da se time, posle 150 godina pozorišta koje je obeleženo prošle godine, ova ustanova suočava s „novom stvarnošću“, jer, kako je objasnila direktorica Viera Krstovska, s obzirom da tekuće troškove SVD i plate za inače svega troje zaposlenih, finansira opština Bački Petrovac – „sad ima samo formu, ali ne i sadržaj“.

Dodaje se da će ipak tradicionalni pozorišni festival biti održan od 22. do 26. septembra, uz podršku opštine, Republike i Kancelarije za Slovake u dijaspori i sponzora, ali u okviru njega se neće prikazati planirana pozorišna premijera domaćina.

„Hlas ljudu“ piše da je rukovodstvo SVD o problemu s finansiranjem obavestilo Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Maticu slovačku u Srbiji, te Slovake pokrajinske poslanike, kao i predstavnike državnih institucija Slovačke republike, koje su pozvali da u okviru mogućnosti pomognu toj insituciji, „jer se pored ovakve ignorantske politike Pokrajinske vlade ne može ništa drugo očekivati sem nestanak profesionalnog pozorišta Slovaka u Srbiji“.

List ocenjuje da slovačka kulturaj javnosti treba da odluči da li će na to „tiho gledati“ i konstatovati da su izgubili reprezentativnu pozorišnu instituciju Slovaka u Srbiji, jer, kako se dodaje „para za kulturu u pokrajinskom budžetu ima dosta, samo je pitanje kome su ih podelili i sa kojim ciljevima“.

(Autonomija, Hlas ljudu)

Podelite ovu stranicu!