Slovački predsjednik pristao na ostavku Fica i na novog premijera iz SMER-a

15 mar 2018

Tako bi se izbjegli i vanredni izbori

Slovački predsjednik Andrej Kiska pristao je na ponudu premijera Roberta Fica da se duboka kriza u Slovačkoj povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice riješi tako što bi Fico podnio ostavku.

Tako bi se izbjegli i vanredni izbori, pošto bi Kiska imenovao novog premijera ponovo iz stranke SMER, saopštio je u četvrtak lider najmanjeg partnera u vladi, Most-Hid, Bela Bugar.

„Predsjednik Kiska pristao je na to da nakon najavljene ostavke Fica predloži novog premijera iz stranke SMER. Svih 14 poslanika Mosta-Hid potpisalo je podršku takvoj novoj vladi“, kazao je lider stranke slovačkih Mađara na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Još prije predsjednika, opozicije i desetina hiljada ljudi na demonstracijama za pristojnu Slovačku i nezavisnu istragu ubistva novinara upravo je Bela Bugar kao lider najmanjeg partnera u vladi postavio ultimatum premijeru Ficu da izgubljeno povjerenje Slovaka u državu i skandal da u Slovačkoj, članici Evropske unije može da bude ubijen novinar zbog onog što piše može da se riješi samo hitnim ostavkama, prije svega ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka i temeljnim izmjenama u vladi.

Organizatori protesta Za pristojnu Slovačku koji su na Trg slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi uspjeli u pohodu solidarnosti sa novinarima a protiv bahate korumpirane vlasti izvedu 2. i 9. marta desetina hiljada Slovaka širom zemlje, najviše od Plišane revolucije, saopštili su u četvrtak da im ostavka i nova vlada koju je najavio Fico više nije dovoljna i da traže vanredne izbore.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!