Slogan Parade ponosa: Ljubav menja svet

18 Aug 2016

Slogan je izraz solidarnosti sa LGBT zajednicom u Srbiji, regionu i celom svetu

Organizatori Parade ponosa saopštili su danas da je ovogodišnji slogan beogradske Parade “Ljubav menja svet”.

Oni su objasnili da je taj slogan izraz solidarnosti sa LGBT zajednicom u Srbiji, regionu ali i celom svetu. U saopštenju se podseća i da države poput Irana ili Saudijske Arabije, u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću, podsećaju da se sloboda stiče, a da je masakr u Orlandu pokazao da je slobodu teško održati.

“Slogan je rezultat serije javnih debata pod nazivom ‘Razgovori sa zajednicom’ koju je Parada ponosa Beograd organizovala tokom proteklih godinu dana. U okviru ovih razgovora, prvi put u Srbiji, LGBT zajednica je tražila odgovore na pitanja koja su vezana za njenu svakodnevicu: od prihvatanja svog identiteta, preko porodičnih odnosa, nasilja, diskriminacije i socijalnog isključivanja sa kojim se LGBT osobe svakodnevno susreću”, naveli su organizatori.

Oni su dodali da se, kao simboličan odgovor, uvek pojavljivala reč ljubav, ne samo kao fizička i emotivna ljubav između dvoje ljudi, već ljubav kao naklonost, razumevanje, međusobno uvažavanje, prijateljstvo, otvoreni i iskreni odnos koji jača solidarnost među ljudima i briše uzroke nejednakosti, straha, izolacije, nasilja i ukidanja prava LGBT osobama.

Oni su poručili i da, iako je tokom protekle dve godine Parada ponosa u Beogradu protekla bez organizovanog nasilja, to nije dovoljno.

“Neophodna je snažna kampanja države koja će odlučno i nedvosmisleno stati na put svakom obliku homofobije i transfobije. Potrebno je da se LGBT osobama u Srbiji nedvosmisleno poruči da njihov život jednako vredan i da se kreira klima u kojoj će se svaka LGBT osoba osećati prihvaćeno i ponosno”, ističe se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je LGBT pokret snažan međunarodni pokret koji briše sve granice i koji je nezaustavljiv i da je Parada ponosa deo tog pokreta.

“I zato verujemo da će naša borba, ovde i sada, inspirisati i neke druge ljude, u nekim drugim delovima sveta da se na isti način bore za sebe i svoja prava. Zato, želimo da sa Parade ponosa u Beogradu 18. septembra pošaljemo podršku, razumevanje i poruke ljubavi svim LGBT ljudima koji žive u zemljama u kojima ne samo da nije moguće održati paradu, već zbog zakona koji postoje nije moguće živeti kao LGBT osoba”, poručili su organizatori ovogodišnje Parade ponosa.

Šesta Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 12. do 17. septembra, a Prajd šetnja zakazana je za 18.septembar od Slavije do Trga Republike.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!