Sloga: Predloženi minimalac sramotan i ponižavajući, već ga je pojela inflacija 

11 sep 2018

"Najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim"

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ odluku Vlade Srbije da uvećanje minimalne cene rada od 8,6 odsto za 2019. godinu, odnosno 155 dinara po satu, ocenjuju sramnom i ponižavajućem.

Kako navodi „Sloga“, takvu odluku je nemoguće komentarisati u bilo kakvom pozitivnom smislu, osim da je to povećanje unapred „pojela“ realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom vlast barata.

„To što se ‘navodno’ sa ovom odlukom nisu saglasili predstavnici takozvanih reprezentativnih sindikata, Samostalnog i UGS ‘Nezavisnost’ – ne umanjuje njihovu punu odgovornost i krivicu jer učešćem u radu Socijalno – ekonomskog saveta daju pun legitimitet ovakvim ponižavajućim odlukama prema onima čije bi interese trebalo da brane i čiju članarinu ubiraju, a to su radnici“, navodi „Sloga“.

Ipak, kako dalje ističe „Sloga“, najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije „na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim koji svoje odluke ne donose samostalno već isključivo po diktatu iz predsedništva Srbije na Andrićevom vencu“.

„Posle niza predhodnih štetnih mera, od neustavnog umanjenja penzija, ukidanja raznih socijalnih davanja, pa do platnih razreda za zaposlene u javnoj upravi i držanja niske minimalne cene rada, vlast očigledno nema rešenja za jačanje ekonomije na realnoj osnovi, osim da se zadužuju kod međunarodnih bankarskih institucija“, smatraju u „Slozi“ i dodaju da to za posledicu ima dalji nastavak štednje na plećima građana, po modelu presipanja budžetskih sredstava iz šupljeg u prazno, kao i privlačenju stranih investitora uz subvencije i garanciju da će im kao poslodavcima obezbediti jeftinu radnu snagu.

„Sloga“ zaključuje da će mali minimalac nastaviti još veći egzodus obrazovanih i kvalifikovanih ljudi u inostranstvo, tamo gde se njegov rad više plaća i ceni.

Podsetimo, juče je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta saopšteno da su Vlada Srbije i poslodavci postigli sporazum oko nove minimalne cene rada, odnosno njenom povećanju od 8,6 odsto, dok sindikati koji su učestvovali u pregovorima ne pristaju na ovoliko povećanje i traže da ono bude najmanje 10 odsto. Kako su ranije naveli sindikati, potrebno je da se minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja trenutno iznosi 36.000 dinara. Sa novim povećanjem minimalac će biti oko 27.000 dinara.

(021)

Podelite ovu stranicu!