Slobodan Tišma dobitnik NIN-ove nagrade

16 jan 2012

"Pišem svaku knjigu kao da je poslednja"

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine je novosadski književnik Slobodan Tišma za knjigu “Bernardijeva soba”, saopštio je danas žiri te književne nagrade koja se dodeljuje od 1954. godine.

U obrazloženju žirija, koji su sačinjavali Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, Vladislava Gordić-Petković i Mića Vujičić, navodi se da se delo „Bernardijeva soba“ izdvojilo “osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti i izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima”.

U najužem izboru bili su roman Davida Albaharija “Kontrolni punkt”, Svetislava Basare “Majn kampf”, Franje Petrinovića “Almaški kružoci lečenih mesečara”, Voje Čolanovića “Oda manjem zlu” i Uglješe Šajtinca “Sasvim skromni darovi”. Ove godine na konkurs za nagradu stiglo je oko 100 romana.

Nagrada će dobitniku biti uručena u ponedeljak, 23. januara na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Tišma: Pišem svaku knjigu kao da je poslednja 

Slobodan Tišma izjavio je da je velika čast dobiti tu nagradu i da svi znaju njenu veličinu i važnost. „Dosta sam uložio u pisanje koje je trajalo oko dve godine. Trud se isplatio“, kazao je Tišma novinarima pošto je žiri saopštio da je on nagrađen za roman „Bernardijeva soba“.

Tišma je kazao da je poezija pre svega njegova umetnička inspiracija a prozom je počeo da se bavi kasnije, oko svoje 50. godine. „Pišem svaku knjigu kao da je poslednja, kao da je kraj, i neizvesno je da li ću ikada više išta napisati“, kazao je Tišma i dodao da on nikad ništa ne planira, te nastanak njegovih romana zavisi od inspiracije.

Tišma je rođen 1946. godine u Staroj Pazovi, a živi u Novom Sadu. U mladosti se bavio pisanjem poezije, konceptulanom umetnošću i rok-muzikom.

Objavio je knjige poezije „Marinizmi“ (Ruža lutanja, 1995) i „Vrt kao to“ (Ruža lutanja, 1997) i „Urvidek“ (2005), za koju je dobio nagradu „Stevan Sremac“.

Pesnički dnevnik „Blues diary“ objavio je 2001. godine, a 2010. je dobio nagradu „Biljana Jovanović“ za roman „Quattro stagioni“ koji je 2009. objavila izdavačka kuća Laguna.

U izdanju Kulturnog centra Novog Sada 2011. objavljen je njegov roman „Bernardijeva soba“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!