Skupština Vojvodine usvojila Deklaraciju o potrebi izmene Ustava Srbije

23 sep 2014

SVM nije učestvovao u glasanju, ali je dao kvorum

Skupština AP Vojvodine usvojila je danas većinom glasova Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog.

Za taj predlog je, nakon tri i po sata diskusije, glasalo 64 vojvođanskih poslanika.

Predsednik poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški ocenio je prilikom obrazlaganja predloga da to nije pitanje za podele, već za razgovor.

On je pozvao poslanike u Skupštini Vojvodine da ostave po strani nesuglasice i „teške reči“ i da, usvajanjem Predloga deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, pokrenu javnu raspravu.

„Izmena Ustava je neophodan korak Srbije u evrointegracijama i nužan uslov za članstvo u EU. Poslanici koji su potpisali taj predlog smatraju da postoji obaveza da se pokrene to pitanje. I to baš iz Skupštine Vojvodine, kako bismo zajedno i uz kvalitetnu raspravu iznašli najbolje rešenje za položaj Vojvodine i sva druga pitanja koja su nedorečena ili su loše definisana“, rekao je Bogaroški.

Predsednik poslaničkog kluba LSV ukazao je na manjkavosti aktuelnog Ustava i istakao da njime autonomija Vojvodine nije garantovana precizno i u punom smislu. On je dodao da je to dovelo da se pokrajinske institucije često preskaču pri donošenju strateški važnih zakona i akata, koji se tiču građana Vojvodine.

Bogaroški je napomenuo da Ustav omogućuje da se autonomija Vojvodine menja zakonima.

„To praktično znači na svakom zasedanju Skupštine Srbije, a to otvara ogromnu pravnu nesigurnost“, ocenio je Bogaroški.

On je dodao i da je Predlog deklaracije oslobođen svakog vrednosnog stava stranaka koje su ga predložile i da sadrži samo činjenice, kako bi se izbegle političke razlike o tom pitanju prilikom glasanja.

Pastor: Kuloarski dogovor sa ciljem kopanja političkih rovova

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor kritikovao je Predlog deklaracije i ocenio da se njome ponavljaju greške iz prošlosti.

skupstina vojvodine„SVM je, za razliku od većine stranaka koje danas predlažu ovu deklaraciju, upozoravao da je tekst Ustava Republike Srbije ishitren i da je rezultat pozadinskog dogovora tri tada jaka čoveka u Srbiji. Takav Ustav je postao kamen spoticanja. Zar treba ponavljati te greške? Zar treba usvajati predlog koji je rezultat kuloarskog dogovora, koji za cilj ima dalje kopanje rovova između političkih partija i opstanak na političkoj sceni?“, rekao je Pastor.

On je poručio da su predlagači propustili današnjim Predlogom deklaracije šansu da svi sednu za sto i da se nađe i definiše opšti interes.

„SVM je kao, navodni koalicioni partner, samo dobio papir, odnosno obaveštenje sa potpisima poslanika koji su predlagači i zbog toga se nećemo izjašnjavati o deklaraciji“, istakao je Pastor i dodao da će SVM ipak dati kvorum za glasanje, iako se ispostavilo da je takav kvorum postojao i bez SVM-a.

Predsednik Skupštine Vojvodine je poručio i da ta stranka nije promenila stav o Vojvodini i njenom položaju u Srbiji i da želi promenu Ustava Srbije, ali ne u momentu u kojem se razgovori o tome, kako je ocenio, obesmišljavaju.

Opozicija je zamerila inicijatorima Deklaracije i to što je materijal poslanicima stigao kasno i pravopisne greške, te je stoga traženo i da se ta tačka ne razmatra na današnjoj sednici.

Predlagači Deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog su, pored LSV, i Demokratska stranka (DS), i Nova demokratska stranka (NDS), čiji su poslanici, ujedno, i glasali za njeno usvajanje.

Usvojen izveštaj o izvršenju budžeta

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su večeras i izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvih šest meseci ove godine. Prema njemu, prihodi su ostvareni u iznosu od oko 35,4 milijarde dinara, odnosno 53,6 odsto planiranog iznosa.

Budžetski rashodi i izdaci su izvršeni u iznosu od 39 odsto, od ukupno planiranog budžeta za ovu godinu, koji nakon junskog rebalansa iznosi 66,1 milijardi dinara.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman istakao je tokom rasprave da se ove godine Pokrajina nije zadužila nijedan dinar i da je budžet realizovan u skladu sa propisima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!