Skupština Vojvodine sutra o tzv. tradicionalnim simbolima

16 mar 2015

Poništava li se vojvođanska multietničnost?

Skupština Vojvodine odlučivaće na sutrašnjoj sednici o predlogu tradicionalnog grba i zastave koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine.

Za taj predlog glasali su članovi odbora iz svih stranaka, sem Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ukoliko predlog bude usvojen, to znači da će se tradicionalni grb Vojvodine, za koji nje rečeno da vodi poreklo iz vremena revolucije 1848. godine, i srpska narodna trobojka, ubuduće isticati zajedno sa zvaničnim simbolima Vojvodine, koji su usvojeni 2002. i 2004. godine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova LSV Dušan Jakovljev ocenio je juče da je namera predlagača da promene građansko i multietničko lice Vojvodine i da ga svedu na nacionalno i na etničko.

Prema njegovim rečima, ono što je usvojeno kao predlog za tradicionalni grb Vojvodine jeste zapravo grb Kneževine Srbije iz 19. veka, koji je minimalno modifikovan u samom opisu.

On je dodao da se istorija Vojvodine ne može svoditi samo na 19. vek i na borbu srpskog naroda za autonomiju unutar Austrougarske Monarhije, već se mora uzeti u obzir i borba građana Vojvodine u 20. i 21. veku za svoju autonomiju unutar Jugoslavije i Srbije.

Dušan Jakovljev je rekao da ga čudi da su koalicioni partneri LSV u pokrajinskoj vlasti, Demokratska stranka (DS) i Savez vojvođanskih Mađara, takođe podržali predlog.

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je sinoć večeras da predloženi tradicionalni simboli Vojvodine ne poništavaju multietnički karakter te pokrajine.

“Ne slažem se sa tezom da je na taj način dovedena u pitanje multietničnost Vojvodine. Multietničnost Vojvodine je njena konstitutivna i osnovna osobina, koja je ugrađena u način na koji funkcioniše Vojvodina i njene institucije”, rekao je Novaković za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, ne postoji niti jedan zakonski ili podzakonski akt u Srbiji ili u Vojvodini kojim je njena multietničnost ugrožena ili dovedena u pitanje.

Inicijativu je pokrenula opoziciona Demokratska stranka Srbije, a profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena „srpskog vojvodstva“ iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije, kao i srpska narodna trobojka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!