Skup: Potrebna je decentralizacija Prajda

08 dec 2017

"Činjenica je da postoje zakoni o zločinu iz mržnje, ali se ti zakoni ne sprovode"

Decentralizacija prajda u Srbiji jedan je od načina da se problemima LGBTI zajednice i marginalizovanih grupa da više prostora u javnosti, rečeno je danas na panel diskusiji „Prajd kao alat za osvajanje ljudskih prava“ u Novom Sadu.

Marko Mihailović iz Organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu rekao je da je Prajd vid protesta i ukazivanje na nejednakosti u društvu, i kao takav je bitan jer “donosi benefite i drugim marginalizovanim grupama u društvu a ne samo LGBTI zajednici“.

On je ocenio da je zahvaljujući Beograd prajdu zabeležen pad nasilja prema LGBTI populaciji u Beogradu.

Filip Kocevski iz organizacije „Izađi!“ ocenio je da se od 2001. godine, kada je održan prvi prajd u Beogradu, situacija “znatno poboljšala i to je jedan veoma pozitivan znak”.

S druge strane, činjenica je da postoje zakoni o zločinu iz mržnje, ali se ti zakoni ne sprovode, kazao je Kocevski.

Hristina Piskulidis iz Organizacionog odbora Niške nedelje ponosa kazala je da je osim donošenja novih zakona, potrebno raditi na senzibilizaciji policije i javnih ustanova, prema LGBTI zajednici i drugim marginalizovanim grupama.

Panel diskusija održana je u Medija centru Vojvodine, u okviru manifestacije „Naš prajd“ koju organizuje Panonska platforma za ljudska prava.

Na inicijativu grupe „Izađi!“ osnovana je Panonska platforma za ljudska prava čiji je cilj da širom Vojvodine organizuje dešavanja na kojima će istaći u javni prostor probleme marginalizovanih grupa i raditi na poboljšanju trenutnog stanja u kojima se ove grupe nalaze.

Panonskoj platformi za ljudska prava mogu da se priključe organizacije koje se bave pitanjima ljudskih prava, kao i pojedinci koji su zainteresovani.

U okviru manifestacije „Naš prajd“ organizovano je 16 aktivnosti za četiri dana trajanja manifestacije koje se bave temama LGBTI zajednice.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!