Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

19 sep 2014

Škoti su se na referendumu izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji sa više od 55 odsto glasova protiv nezavisnosti

Na referendumu u četvrtak glasalo je oko 3,6 miliona građana, što je 84 odsto registrovanih birača. To je najveća izlaznost u Škotskoj od uvođenja opšteg prava glasa, posle Prvog svetskog rata.

Očekivane pobede pristalica nezavisnosti u Dandiju, Glazgovu i na obodima najvećeg grada nisu bile dovoljne, jer su građani koji su za ostanak u Britaniji izgubili u samo 4 okruga širom Škotske.

Premijer: Nema povratka na staro

Škotski premijer Aleks Salmond rekao je da „prihvata odluku naroda da u ovom trenutku Škotska ne postane nezavisna država“. Ipak, on je istakao da više neće biti povratka na staro.

„Naš referendum je bio proces do kog smo došli sporazumom i pristankom svih strana. Pozivam celu Škotsku da prihvati demokratsku volju naroda. Mislim da proces u kom smo došli do odluke kao nacija služi na čast Škotskoj“, rekao je on. Salmond je naveo da je, kada je ulazio u politiku, mislio da nikada ovoliki broj ljudi neće glasati za nezavisnost.

„Ovo je kampanja koja je inspirisala ljude, svi smo bili deo toga. Kampanja je dotakla delove društva do kojih politika nikada nije doprla. Neće biti povratka na ono što je bilo pre ovoga. Vestminster je osetio strah, jer su osetili masovan pokret protiv sebe. Dalje nastavljamo kao jedna nacija“, rekao je Salmond.

(Radio 021 / agencije / Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!