Skinhedsi tukli goste zrenjaninskog kluba

06 Apr 2009

U zrenjaninski kafe “Klupče” upala je grupa skinhedsa koji su uz nacističke pozdrave i rasističke uz…

Nacizam protiv bilo kakve različitostiU zrenjaninski kafe “Klupče” upala je grupa skinhedsa koji su uz nacističke pozdrave i rasističke uzvike povredili neke goste i uništavali inventar, izjavila je danas vlasnica kafea Daniela Jelisavac.
Ona je navela da su skinhedsi upali u klub u petak uveče i da su momka koji ih je pitao “u čemu je problem” šutirali, gađali kriglama piva, a da je jedna devojka teže povređena kada je pogođena stolicom koju su bacili.
Predsednik Skupštine Zrenjanina Aleksandar Marton je posetio “Klupče” i osudio napad.
“Niko nema pravo, ako je neistomišljenik po bilo kojem pitanju, da reaguje na ovakav način. Ono što mi, kao lokalna samouprava, možemo da uradimo, jeste da osudimo incident i pozovemo nadležne organe da preduzmu sve neophodne mere”, rekao je Marton.
Istakao je da takvi i slični incidenti ugrožavaju dugu evropsku tradiciju Zrenjanina kao tolerantne sredine.
U Zrenjaninskoj policiji je rečeno da je istraga u toku i da će svi detalji biti naknadno saopšteni, a kada budu podnete prijave, biće saopšteno protiv koga su podnete i za koja dela.
Daniela Jelisavac rekla je da to nije prvi napad skinhedsa na “Klupče” i da je mogući razlog za napade to što je ona dugogodišnja mirovna aktivistkinja.
“Prvi put su za mene čuli kada sam dovela majke Srebrenice u Zrenjanin, a napada na moj lokal bilo je i zbog nastupa rok grupa koje ovde dolaze iz raznih krajeva sveta, kao i sa prostora bivše Jugoslavije”, rekla je vlasnica “Klupčeta”.
Grupa za afirmaciju različitosti “Taboo” iz Zrenjanina saopštila je, povodom incidenta u “Klupčetu”, da žali zato što u Zrenjaninu postoje nacisti i jer sledbenici fašizma po ko zna koji put napadaju građanke i građani Zrenjanina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!