Sjećanje na žrtve 11. septembra u SAD

11 sep 2012

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 11. godišnjicu terorističkih napada Al Qaide na New York i Washington u kojima je poginulo više od tri tisuće ljudi

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 11. godišnjicu terorističkih napada Al Qaide na New York i Washington u kojima je poginulo više od tri tisuće ljudi.

Kao i proteklih godina, obitelji žrtava u New Yorku na mjestu gdje su do napada stajali „blizanci“, neboderi Svjetskog trgovinskog centra okupili su se minutom šutnje odali počast i čuli čitanje imena imena svih poginulih.

Komemoracije su održane i u Pentagonu, kao i na polju u Pennsylvaniji gdje je pao avion kojemu je cilj bio napad na Bijelu kuću.

Američki predsjednik Barack Obama u Bijeloj kući je odao počast žrtvama 11. septembra, a nakon toga je isto uradio i u Pentagonu.

Potpredsjednik Joe Biden je bio u Pensilvaniji na mjestu gdje se srušio oteti avion u kojem su sami putnici pokušali savladati otmičare.

Ministar obrane Leon Panetta ponovio je da će se SAD i dalje odlučno boriti protiv terozima, i da će svako tko pokuša napasti SAD platiti za to.

Okupili smo se ovdje kako bi obnovili obećanje koje smo dali palima 11. septembra, njihovim obiteljima i svim Amerikancima, da ćemo se odlučno suprostaviti terorističkim prijetnjama našoj domovini, i da nitko- baš nitko -tko napadne Sjedinjene Države neće proći nekažnjeno“, istaknuo je Panetta.

Od 2001. mnogi od lidera Al Qaide su ubijeni, a prošle godine i mozak terorističkih operacije Osama bin Laden, koji se krio u Pakistanu.

No, i u samoj Americi raste broj žrtava 11. septembra. Američki zavod za zdravstvo objavio je da je od posljedica trovanja toksičkom prašinom u New Yorku umrlo gotovo tisuću ljudi.

Građevinski radnici, vatrogasci, policajci, ali i mnogi koji su bili u neposrednoj blizini napada, razboljeli su se posljednjih godina. Vlada je dodala 50 novih tipova tumora na listu zdravstvenog programa koji obuhvaća liječenje žrtava 11. septembra.

U taj program je uključeno gotovo 70 tisuća ljudi.

Teroristički napadi na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. promijenili su svijet u gotovo svakom pogledu.

Svjetski lideri kao jedan osudili su napade u kojima je stradalo oko tri tisuće ljudi. Slijedio je rat protiv terorizma koji traje do današnjih dana. Od 2001., teroristički napadi dogodili su se u Madridu, Londonu, Beslanu, Turskoj, na Baliju, u Pakistanu, Indiji…..U Afganistanu i Iraku i dalje se gine u terorističkim napadima.

(Mirjana Rakela, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!