Sistematsko nasilje na granicama EU

07 Oct 2017

Organizacija „Lekari bez granica“ je saopštila da je nasilje nad decom i mladima na granicama Evropske unije prema Srbiji postalo uobičajena praksa. Skoro polovina slučajeva odnosi se na bugarske službenike

Na granicama Evropske unije prema Srbiji sistematski se vrši nasilje nad decom i mladima od strane graničnih i policijskih službenika država članica EU, navodi se pored ostalog u izveštaju pod nazivom „Igre nasilja” koji je objavila organizacija „Lekari bez granica”. Izveštaj dokumentuje medicinske i psihološke podatke kao i izjave žrtava nasilja u prvoj polovini 2017. godine. 92 posto dece i mladih koji su u ovom periodu zbrinuti u mobilnim bolničkim centrima ove organizacije bili su žrtve nasilja, a kao krivce navode policijske ili granične službenike zemalja članica EU – Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

„Sramota je da zemlje-članice EU namerno koriste nasilje da bi zaustavili decu i mlade da zatraže azil u EU. Za njih, koji pokušavaju da napuste Srbiju, nasilje je svakodnevnica”, kaže Stefan Mosen, šef ureda organizacije „Lekari bez granica” u Srbiji.

Balkanska ruta nije zatvorena

Skoro polovina slučajeva odnosi se na bugarske službenike. Mobilni medicinski tim u Beogradu dokumentovao je 62 slučaja namernog nasilja na granicama Srbije sa Mađarskom, kao i 24 slučaja na granici sa Hrvatskom. Radi se o udarcima, ujedima pasa i upotrebi biber spreja. Andrea Kontenta, službenik za humanitarne poslove organizacije „Lekari bez granica” u Srbiji, za DW je izjavio da se ovakvi slučajevi ne dešavaju samo u poslednjim mesecima, nego već duže od godinu dana.

„Mi smo više puta upozoravali na slučajeve nasilja nad izbeglicama. Balkanska ruta je oficijelno zatvorena još u martu 2016. godine i u javnosti se često ta činjenica ponavlja. Međutim, to nije tačno i to mora biti jasno. U poslednjim mjesecima povećan je broj osoba koje prolaze kroz Srbiju”, kaže Kontenta i dodaje da su ove osobe očajne i ne znaju kako će izgledati njihova budućnost – da li će stići u EU i dobiti azil ili će ipak morati nazad.

„Samo zbog toga što očajno žele da nastave sa svojim putovanjem prema EU, izbeglice doživljavaju nasilje koje vodi do ozbiljnih fizičkih i psihičkih posledica i teraju mlade nazad u ruke krijumčara”, izjavio je Mosan.

Čuvaju se imaginarne linije

Policijske i granične snage koriste različite mere da zaustave ulazak ljudi na područje Evropske unije, a jedan od njih je i nasilje. „Mi međutim nemamo načina da verifikujemo te informacije i to nije naš zadatak. Razgovarali smo sa mađarskim vlastima i one su rekli da je tokom 2016. i 2017. bilo 44 slučaja pod istragom. Od toga su osuđena dva policajca. Jedan za prekomernu upotrebu sile, a drugi zbog korišćenja biber spreja iz neposredne blizine”, objašnjava Kontenta.

„U poslednjih nekoliko godina povećan je i broj predstavnika bezbednosnih snaga na granicama. Oni bi trebalo da obezbede bolju zaštitu i sprovođenje nacionalnih i međunarodnih zakona, ali to se ne događa”, objašnjava Kontenta i dodaje da oni samo štite „imaginarne linije”, odnosno granice.

Ova organizacija u Srbiji ima nekoliko mobilnih medicinskih cenatara koji se kreću duž državne granice i pružaju usluge primarne zdravstvene zaštite, psihološke konsultacije, a najugroženijima i usluge lečenja. Nekoliko hiljada izbeglica je i dalje u Srbiji, a u Grčkoj oko 60.000.

(Aida Salihbegović-Softić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!