Šire se protesti protiv anti-islamskog filma

17 sep 2012

Širom muslimanskog sveta u ponedeljak su nastavljeni protesti često propraćeni nasiljem povodom anti-islamskog amaterskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama

Širom muslimanskog sveta u ponedeljak su nastavljeni protesti često propraćeni nasiljem povodom anti-islamskog amaterskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama.

Protesti su usledili nakon demonstracija i nasilja u oko 20 zemalja, od prošlog utorka, kada su u napadu na američku diplomatsku misiju u Bengaziju ubijeni američki ambasador u Libiji i još trojica članova njegovog osoblja.

Stotine demonstranata zapalile su pres klub i jednu vladinu zgradu u severozapadnom Pakistanu, uzrokujući sukobe sa policijom u kojima je najmanje jedna osoba stradala. U incidentima je učestvovalo oko 800 ljudi.

U Avganistanu, stotine demonstranata su spaljivale automobilske gume i transportne kontejnere dok su bacali kamenice na policiju i zgrade u glavnom gradu Kabulu. To je prvo veće nasilje u toj zemlji povodom filma snimljenog u Americi kojim se ismeva prorok Muhamed. Demonstranti su uzvikivali „smrt Americi“ i spaljivali američke i izraelske zastave. Zapaljena su i najmanje dva policijska automobila.

Oko 50 avganistanskih policajaca pretrpelo je lakše povrede, ali su komandanti saopštili da su na kraju ipak uspeli da uspostave kontrolu. Nekoliko avganistanskih gradjanskih i verski lidera apelovao je za mir.

U Džakarti, stotine Indonežana razgnevljene zbog pomenutog filma sukobile su se sa policijom ispred američke ambasade, bacajući kamenice i Molotovljeve koktele i spaljujući automobilske gume ispred misije. Tamošnji demonstranti su takodje spaljivali američke zastave i sliku predsednika Baraka Obame. To je prvo nasilje većih razmera u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji od kako su prošle nedelje počeli medjunarodni protesti povodom pomenutog filma.

Demonstracije su danas takodje održane u indonežanskim gradovima Medan i Bandung. Mirne proteste organizovale su i stotine Palestinaca u Ramali i na Zapadnoj obali.

(VOA)

Podelite ovu stranicu!