Sindikat zatečen gašenjem somborske škole

03 sep 2014

NSPRV upozorio i na nezakonite radnje

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) kritikovao je danas odluku lokalne samouprave u Somboru o gašenju Osnovne škole „21. oktobar“, koja je stara 130 godina.

U izjavi koju je potpisao generalni sekretar NSPRV Hadži Zdravko M. Kovač ocenjuje se da su nadležni „pod maskom“ nove mreže škola ugasila najstariju somborsku osnovnu školu i da su zaposleni u njoj postali tehnološki višak.

Kovač je upozorio da su nadležni tom odlukom, donetom u „minut do 12“, odnosno samo nekoliko sati pre početka nove školske godine, doveli sve zaposlene u vremenski tesnac i iznudicu, nastavljajući „niz nezakonitih radnji“.

„Iako je od prvog trenutka bilo jasno da će lokalna samouprava, pokrajinska administracija i na kraju republička administracija sve učiniti da se kuća znanja pretvori u kuću pravde, zaposleni u školi nisu bili sigurni da li i kada će se to desiti, tako da je došlo do paradoksalne situacije da je škola u gašenju samo nekoliko dana pre nego što je ugašena iskazala potrebu za novim radnicima, a već za nekoliko dana svi zaposleni u ovoj školi postali su višak“, objašnjava se u saopštenju NSPRV.

U ovom sindikatu dodaju da su zaposleni u OŠ „21. oktobar“ ostali neraspoređeni, te da je i to upitno jer je u odluci Vlade Srbije određeno da će druga somborska škola preuzeti zaposlene iz te škole.

„Tom odlukom i ranijim postupkom prekršen je čitav niz zakonskih odredbi, između ostalih i onih koji se tiču preuzimanja zaposlenih, ugrožavajući poziciju zaposlenih u školi koja vrši ‘preuzimanje’. Kako se u ovom trenutku epilog problema ne nazire, ostajemo da pratimo situaciju u ovoj školi, kao i sudbinu zaposlenih iz škole koja je ugašena i da im, naravno, pomognemo“, poručuje se u saopštenju generalnog sekretara NSPRV Kovača.

Kovač je ukazao i da se po istom principu moglo ugasiti i oko 15 seoskih škola na teritoriji Sombora.

„Svima je dobro poznato da Sombor nije nikakva iznimka, da je broj učenika odavno pao ispod zakonom propisanog minimuma i da je neophodna nova mreža škola, striktno poštujući zakonska ograničenja i normative. Naravno, nikom nije palo na pamet, ni gradskim ocima, ni gradskim parlamentarcima da ‘zagrizu ovu kiselu jabuku’ i naprave mrežu škola po meri lokalne samouprave i dugoročno održivu“, ocenjuju sindikalci.

U saopštenju se napominje da su odlukom o gašenju somborske Osnovne škole „21. oktobar“ zaposleni dovedeni u poziciju da u poslednji čas i otežanim uslovima traže novo radno mesto ili bar deo časova što je, kako se ocenjuje, prosvetarski „Gordijev čvor“.

„Ono što je indikativno, jeste da su na poslednjoj „prosvetarskoj berzi“ održanoj prošlog petka preuzete dve učiteljice od šest neraspoređenih, od kojih je jedna bivša direktorka škole koja je ugašena, a upravo te dve imaju najmanje radnog staža“, navode u NSPRV.

U tom sindikatu su pozvali somborske čelnike i Školsku upravu da reše status neraspoređenog nastavnog, ali i administrativnog kadra iz ugašene osnovne škole.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!