Sindikat zaposlenih u pravosuđu: Za nesavesno postupanje funkcionera izdvojeno 18 milijardi

09 avg 2018

"Stalno se priča o štednji, smanjene su plate i penzije, a novca ima za aljkavost funkcionera, posledice plaćaju građani"

Predstavnici Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije saopštili su danas da je ove godine iz republičkog budžeta izdvojeno 18 milijardi dinara za nesavesno postupanje funkcionera i kao primer naveli postupanje bivšeg upravnika zatvora KPZ Beograd Milana Pavlovića koji nije isplaćivao naknadu za troškove prevoza, te je 90 zaposlenih podnelo tužbe.

„Neprekidno se priča o štednji, smanjene su plate i penzije međutim novca ima za aljkavost funkcionera. Posledice plaćaju građani, imajući u vidu činjenicu da je budžetom za ovu godinu izdvojeno 18 milijardi za nesavesno postupanje funkcionera“, rekala je na konferecniji za novinare u Beogradu predsednica tog Sindikata Slađanka Milošević.

Ona je kazala da je Sindikat prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv Pavlovića zbog nesavesnog rada u službi, ali da kada su se raspitivali u kojoj se fazi nalazi postupak, rečeno je da je prijava poslata policiji na proveru.

Sindikat smatra da policijska provera nije potrebna jer su uz prijavu dostavili i dve pravosnažne presude u kojima je nesumnjivo utvrđeno da je Pavlović kao poslodavac u ime države nezakonito postupao i pričinio štetu zaposlenima.

Milošević smatra da slanjem predmeta u policiju na proveru tužilaštvo odugovlači sa postupkom.

Ona je kazala da je do sada po tužbama zaposlenih stiglo sedam presuda, koje iznose pet miliona dinara, od kojih su dva miliona kamate i troškovi sudskog postupka, a na pitanje kolika bi mogla da bude visina svih 90 tužbi, Milošević je rekla da bi to „odokativno“ moglo da iznosi 50 miliona dinara.

Milošević je rekla da Sindikat smatra da bi Pavlović trebalo da nadoknadi celokupni trošak i da bi trebalo da bude smenjen, ali da je on umesto toga prebačen na drugu funkciju, koja bi mogla da se tretira kao unapređenje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!