Sindikat: Situacija u RTV veoma loša

20 sep 2012

Radio-televizija Vojvodine posluje u uslovima nezavidnog socijalnog, ekonomskog i pravnog statusa

Strukovni sindikat Radio-televizije Vojvodine (RTV) upozorio je danas da je situacija u toj medijskoj kući veoma loša, kao i da taj medij posluje u uslovima nezavidnog socijalnog, ekonomskog i pravnog statusa.

Sindikat je u saopštenju naveo zahteve upućene Vladi Srbije, Upravnom odboru i generalnom direktoru RTV, a u kojima traže zabranu masovnog otpuštanja zaposlenih i zakonom uređeno i stabilno finansiranje pokrajinskog Javnog servisa.

U saopštenju se navodi da je potrebna hitna promena zakona koji se tiču organizacije, funkcije, očuvanja nezavisnog položaja i poštovanja organa Javnog servisa Vojvodine, jer su sadašnji zakoni neefikasni i ne sprovode se u dovoljnoj meri.

Među zahtevima Sindikata je i apel za prestanak i kažnjavanje propagande za neplaćanje radio-televizijske pretplate u kojoj, kako se navodi, „učestvuju i poslanici i predstavnici pojedinih stranaka“.

Strukovni sindikat RTV-a zahteva od Upravnog odbora i generalnog direktora te kuće strogu štednju na svim nivoima počev od uprave i usklađivanje koeficijenata plata prilagođen kriznoj situaciji u rasponu od 1:3,5.

„Ukoliko izostane hitna i efikasna reakcija nadležnih državnih institucija i organa RTV posle ovog zahteva, mi ćemo, u skladu sa Zakonom o radu i pravilima naših sindikalnih organizacija, najaviti dalje oblike protesta i akcija“, dodaje se u saopštenju Sindikata RTV.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!