Radnici Informatike: Pokažimo snagu običnih ljudi

26 mar 2015

Sindikat ponovo pisao gradskim čelnicima

Radnici novosadske Informatike, kojima su pre nedelju dana uručena rešenja o otkazu, okupili su se danas i ispred novosadske Skupštine. Oni su se nakon toga okupili i na Trgu slobode , gde su im se pridružili radnici drugih javnih preduzeća.

Oko 300 njih je, uz transparente i pištaljke, pozvalo građane da im se pridruže  i pokažu snagu „običnih ljudi“. Oni su ocenili da je potrebno pokazati je sada ili čekati „svoj red da nas uništi nepravda“.

Radnici su poručili da iza njih ne stoji nijedna politička partija, a da su otkaze dobili jer su mislili svojom glavom.

„19 zaposlenih u JKP Informatika je 20. marta dobilo otkaz pred kraj radnog vremena, bez ikakvog razloga“, istakli su oni.

20150327_153110Kako su naveli, radnici nisu pristali na ucene i nisu hteli da se učlane u Treću Srbiju. Oni su upozorili da su otkaze dobili oni koji znaju svoj posao, a da su na njihova mesta dovedeni „poslušnici“, od kojih se veliki broj ne pojavljuje na poslu.

„Digni glavu mali čoveče i pokaži da u tebi leži duh tvojih pravdoljubivih predaka“, poručili su oni.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ranije danas nezadovoljne radnike, a predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević rekao je da taj razgovor nije napravio pomak ka rešenju.

„Gradonačelnik je rekao da oni nemaju nikakve veze sa otkazima, iako mi smatramo da je u pitanju koalicioni dogovor. Upućeni smo na sud i inspekciju rada i ako inspekcija rada kaže da otkazi nisu u redu, oni će preduzeti sledeće korake“, kazao je Radosavljević.

Predsednik Sindikata zaposlenih u JKP Informatici Zoran Antešević rekao je da će i dalje podržavati otpuštene kolege i najavio generalni štrajk radnika Informatike za 8. april.

Antešević je dodao da će oni nastaviti svakodnevene proteste ispred sedišta preduzeća Informatika, a da će svakog petka u isto vreme dolaziti da protestuju ispred Gradske kuće.

Sindikat ponovo pisao gradskim čelnicima zbog Informatike

Novosadski odbor Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada ponovo je juče tražio od rukovodstva Novog Sada da poništi rešenje o otkazima za 19 zaposlenih u novosadskoj Informatici.

U saopštenju tog Sindikata od gradonačelnika i predsednika Skupštine zahteva se i momentalno poništavanje izmena sistematizacije iz septembra prošle godine, kao i zaključivanje Kolektivnog ugovora za Informatiku.

Sindikat je u svom obraćanju tražio i utvrđivanje odgovornosti menadžmenta za poslovanje tog javnog preduzeća, na čiji je rad kritike uputila i Državna revizorska institucija, zbog čega su protiv direktora Dejana Čelara podnete dve prijave.

U sindikatu su podsetili da su se u više navrata obraćali gradskim čelnicima i upozoravali na alarmantno stanje. U saopštenju se ocenjuje da je tada problem bilo moguće rešiti, ali da je on sada kulminirao i izazvao opšti revolt zaposlenih.

“Nezadovoljstvo radnika stvoreno je nezakonitim otpuštanjem 19 radnika iz JKP Informatika Novi Sad, suprotno Zakonu o radu, Posebnom kolektivnom ugovoru i nemoralnim činom menadžmetna preduzeća, na čijem čelu su predstavnici Treće Srbije, kao koalicioni partner lokalne vlasti”, navodi se u zaključku Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada.

U njemu se upozorava da će radnici pravdu potražiti na sudu i postavlja pitanje ko će nadoknaditi štetu preduzeću, prouzrokovanu nezakonitim otkazima.

“Ako se osvrnemo na kvalifikacionu strukturu otpuštenih radnika činjenica je da njih devetnaest ima u proseku više od 16 godina staža osiguranja, i da je taj staž pretežno ostvaren u Informatici, na poslovima osnovne delatnosti preduzeća. Izvesno je da su njihova kvalifikaciona struktura, znanje, stručnost i radno iskustvo iznad onog koje poseduju stotinjak zaposlenih novih radnika u periodu od 2011. godine”, navodi se u zaključku sindikata.

20150327_152721U njemu se ocenjuje da se u ovom slučaju radi o klasičnoj politizaciji javnog komunalnog preduzeća od velikog značaja za funkcionisanje komunalnog sistema grada. “Svi otpušteni radnici su članovi Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti, pa se nameće zaključak da je pripadnost sindikatu razlog za otkaz, jer iz novoformiranog sindikata nema ni jednog viška”, ukazali su radnici.

Oni su dodali da viška nema ni iz redova pripadnika Treće Srbije, koja po koalicionom sporazumu upravlja Informatikom, uključujući i 20 radnika preuzetih iz JKP Lisje Novi Sad. “Sve ovo odudara od donetih Zakona koji regulišu komunalnu delatnost i zapošljavanje u javnom sektoru, a naročito od zvaničnih stavova Vlade o neophodnosti racionalizacije, depolitizacije i koorporativizacije upravljanja, stručnosti i odgovornosti”, poručuje se u zaključku.

U njemu se od rukovodstva Novog Sada traži da se preduzmu sve mere i aktivnosti radi ostvarivanja iznetih zahteva.

Današnji zahtev Sindikata potpisali su predsednici sindikata u Informatici, Gradskom zelenilu, Čistoći, Putu, SPC Vojvodina, GIC Apolo, Parking servisu, Zoohigijeni, Lisju, JGSP, Zavodu za izgradnju grada, Poslovnom prostoru, Novosadskoj toplani, Stanu, Tržnici i Urbanizmu.

Otpušteni radnici su ove nedelje održali i protest ispred zgrade Informatike. Oni su rešenja o otkazu dobili pre nedelju dana.

LSV: Podrška radnicima Informatike

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržao je danas proteste radnika Javnog preduzeća Informatika iz Novog Sada i apelovao da se stranci Treća Srbija, koja tim preduzećem upravlja, oduzme pravo da vodi bilo koje gradsko javno i javno komunalno preduzeće.

„Svako gradsko preduzeće ili institucija sa kojim je Treća Srbija imala bilo kakve veze je razoreno, a tu bahatost i kriminal, prati i zlostavljanje radnika, nezapamćeno u istoriji Novog Sada“, piše u saopštenju LSV.

Dodaje se da je pre mesec dana vladajuća većina u Novom Sadu odbila da se na sednici gradske Skupštine razgovara o smeni direktora JKP Informatika i da je tako „preuzela deo odgovornosti za štetu koju ta stranka nanosi ovom preduzeću“.

LSV smatra da ukoliko gradska vlast i dalje bude odbijala da se Trećoj Srbiji oduzmu „sve finansijske poluge“, onda podržava uništavanje Informatike, zlostavljanje radnika i zloupotrebe novca.

„To znači i podršku raznim sumnjivim tipovima koji nemaju veze sa preduzećem, a i dalje prepadaju ljude po hodnicima preduzeća i uteruju im strah u kosti, o čemu su svedočili radnici Informatike“, piše u saopštenju.

LSV je dodala da će, kao najjača opoziciona stranka u Novom Sadu iskoristiti sve mogućnosti da zaustavi „bezumlje, tiraniju i nepravdu prema poštenim radnicima“.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!