Sindikat novinara Srbije i Strukovni sindikat izgubili reprezentativnost u RTV-u

02 avg 2018

Postupak za preispitivanje pokrenut je na zahtev sindikata "Nezavisnost"

Sindikat novinara Srbije i Strukovni sindikat izgubili su reprezentativnost u Radio-televiziji Vojvodine, pošto u zakonskom roku poslodavacu nisu dostavili dokaze o ispunjavanju uslova reprezentativnosti.

Javna medijska ustanova RTV ovo rešenje donela je u utorak, 31. jula, nakon sednice Komisije koja je sprovela postupak preispitivanja reprezentativnosti.

„U postupku je utvrđeno da Sindikat novinara Srbije, podružnica RNS, nije uopšte dostavio relevantnu dokumentaciju, a Strukovni sindikat RUV RTV je to učinio neblagovremeno“, navodi se, između ostalog u rešenju.

Napominje se i da predstavnici Sindikata novinara Srbije nisu ni došli na sednicu Komisije, na koju su bili uredno pozvani.

Podsetimo, zastupnik Sindikata novinara Srbije u pokrajinskom javnom servisu je Nada Kalkan, koja je nakon političkih smena u toj medijskoj ustanovi na proleće 2016. godine postavljena za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV-a. Na toj funkciji je ostala oko godinu dana, zadržavajući istovremeno i čelnu poziciju u ovom sindikatu.

Postupak za preispitivanje reprezentativnosti pokrenut je na zahtev sindikata „Nezavisnost“, čiji poverenik u RTV je novinar Darko Šper, koji je kao razlog naveo sumnju da ovi sindikati nemaju dovoljan broj članova da bi se smatrali reprezentativnim – odnosno najmanje 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Šper je u zahtevu naveo i da se veliki broj zaposlenih u toj medijskoj kući učlanio u sindikat „Nezavisnost“, koji je svoju reprezentativnost potvrdio.

Prema rešenju JMU RTV, sindikati koji su izgubili reprezentatvnost nemaju pravo žalbe na ovu odluku, već, ukoliko to žele, mogu da zatraže novi postupak za dokazivanje ovog statusa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!