Sinan Alić: Vučić Bosnu poštuje, RS voli, ali zbog ljubavi se i ubija

13 Oct 2017

"Država koja je podeljena po nacionalnoj osnovi pogodna je za hohštaplere, koji se bave politikom tako što potpaljuju nacionalizme da bi ostali na vlasti, u čemu im pomažu nacionalistička braća u Beogradu i Zagrebu"

Novinar iz Bosne i Hercegovine Sinan Alić, predsednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” izjavio je večeras u Novom Sadu da je nacionalizam i dalje dominantna ideologija na prostoru bivše Jugoslavije i postavio pitanje šta znači izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Bosnu i Hercegovinu “poštuje” a njen manji entitet Republiku Srpsku “voli”.

“Vučić priča da Bosnu poštuje, a RS voli. Šta to uopste znači, kakva je razlika između poštovanja i ljubavi? Jer, zbog ljubavi se i ubija”, rekao je Alić na tribini u Novom Sadu na kojoj je promovisana njegova knjiga “Naprijed u srednji vijek”.

Alić je uputio i otvoreno pismo Vučiću pre njegove zvanične posete Bosni i Hercegovini u septembru ove godine, u kojem je od njega zatražio da postavi znak jednakosti između reči i dela, kada je odnos prema BiH u pitanju.

U tom pismu on je precizirao da je nedopustivo da Srbija dozvoljava da se u njoj skriva general Vojske Republike Srpske Novak Đukić, koga je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u kojem je od ispaljene granate sa položaja VRS u Tuzili ubijena 71 osoba, a njih 170 teže i lakše ranjeno, 25. maja 1995. godine.

Bosna i Hercegovina je u oktobru 2014. godine za Đukićem raspisala poternicu jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje.

“Zainteresujte se za ovaj predmet kada se vratite u Beograd i umesto lepih reči o dobrosusedskoj saradnji, životu u miru, potrebi dijaloga između Bošnjaka i Srba povucite konkretan potez i skrenite pažnju pravosudnim institucijama da nikakav interes ne može biti iznad zakona bilo koje države”, poručio je Alić u otvorenom pismu Vučiću. 

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je Bosna i Hercegovina ostala podeljena po etničkim šavovima zahvaljujući “udruženom zločinačkom poduhvatu” međunarodne zajednice i domaćih političara.

Prema njegovim rečima, Dejtonski mirovni sporazum je 1995. sklopljen da bi se zaustavio rat, ali u njemu je pisalo i da će entiteti šest meseci nakon potpisivanja mirovnog sporazuma početi prenositi nadležnosti na centralnu vlast, što se nikada nije desilo.

“Entiteti mogu da ostanu kao regioni, kao u svakoj decentralizovanoj državi, ali centralna vlast je centralna vlast. Međunarodna zajednica je mogla od Bosne da napravi normalnu državu do 2005. godine, jer se do tada svakako videlo da dejtonska Bosna ne može dobro da funkcioniše, ali ona je propustila da to učini”, rekao je Popov.

Ocenio je da je država koja je podeljena po nacionalnoj osnovi “pogodna za hohštaplere”, koji se bave politikom tako što potpaljuju nacionalizme da bi ostali na vlasti, u čemu im pomažu “nacionalistička braća” u Beogradu i Zagrebu.

Građanski aktivista Lazar Čovs rekao je da među mladom populacijom ima dosta nacionalista, ali još više onih koji ne znaju ništa o prošlosti i o ratovima iz devedesetih godina prošlog veka.

“Mladi nikada nisu čuli da za opsadu Sarajeva, oni ne znaju ni za masovne grobnice. Zato je važno da se mladi kroz obrazovanje i kroz medije informišu i da se na taj način zaštite od manipulacije”, kazao je Čovs.

Sinan Alić je u knjizi “Naprijed u srednji vijek” objavio svoje novinarske tekstove, intervjue, otvorena pisma iz proteklih tridesetak godina svoga rada.

Alić se novinarstvom profesionalno bavi od 1974. godine. Od 1989. do 2005. godine bio je direktor i glavni i odgovorni urednik lista “Front slobode” iz Tuzle, utemeljio je tuzlansku Televiziju Studio FS-3, a objavljivao je u Borbi, Vjesniku, Danima, Oslobođenju i drugim medijima.

Zbog svog kritičkog pisanja često je na meti nacionalista, a 2014. godine ga je nepoznata osoba u Tuzli udarila metalnom šipkom po glavi, ali napadač nikada nije pronađen.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!