Simoviću i Kaliniću po 30 godina

Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni su zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Specijalni sud potvrdio presudu izrečenu u odsustvu

24. okt 2011

Ovim je sudsko veće Specijalnog suda sa Velimirom Lazovićem na čelu potvrdilo raniju presudu, koja im je izrečena u odsustvu.

Sud je utvrdio da su Simović i Kalinić učestvovali u ubistu premijera, Simović tako što je pratio premijera i o njegovom kretanju izveštavao vođe mafijaškog zemunskog klana, dok je Kalinić u automobilu kružio u blizini zgrade Vlade, u čijem dvorištu je Đinđić i ubijen, kako bi pružio dodatnu vatrenu podršku u slučaju potrebe, odnosno pucao u premijera ako Zvezdan Jovanović promaši ili nešto drugo krene van unapred utvrđenog plana atentata.

Simović je na ponovljenom suđenju priznao krivicu i rekao da se kaje. On je više puta rekao da zna i ko je naručio ubsitvo, ali o tome nije želeo da govori.

Kalinić je negirao krivicu za učešće u ubistvu i na ponovljenom suđenju doveo novog svedoka, koji je trebalo da mu da alibi, ali za Sudsko veće to svedočenje nije bilo značajno.

I prvom presudom iz 2007. godine obojica su osuđeni na po 30 godina zatvora, ali im je, posle hapšenja prošlog juna, sud odobrio ponavljanje suđenja.

Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, pošto će na novu presudu moći da ulože žalbe Apelacionom sudu.

Pored toga, Kalinić i Simović su osuđeni i zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv zemunskog kriminalnog klana na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga