Šibul: Ne dozvoliti da se Tenisu da zemlja bez jasnog ugovora

"Zbog čega im je uopšte dozvoljen zakup nekoliko hiljada hektara vojvođanske zemlje na trideset godina"

26. dec 2017

Član Predsedništva Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) Miloš Šibul pozvao je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i nadležnu republičku komisiju da nemačkoj firmi „Tenis“ ne dozvoli pravo dugoročnog zakupa zemlje u Plandištu, Vršcu i Sečnju dok ne budu poznati svi uslovi pod kojima ta kompanija namerava da podiže farme u Vojvodini.

Šibul je u pisanoj izjavi podsetio da je ministar Nedimović ranije izjavio da Vlada Srbije nije potpisala ugovor sa „Tenisom“, te da postoji samo „platforma za pregovore“.

„Zato nije jasno zbog čega im je uopšte dozvoljen zakup 5.000 hektara vojvođanske zemlje na trideset godina u Kikindi i Zrenjaninu, niti postoji razlog da im se dozvoli zakup još pet hiljada hektara u još tri vojvođanske opštine“, kazao je Šibul.

On je pozvao i Pokrajinsku vladu da se tome suprotstavi i stane u zaštitu vojvođanskih proizvođača svinjskog mesa, paora i životne sredine.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada bi trebalo da štiti interese Vojvodine i da insistira da se ne dozvoli zakup zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora.

LSV je pozvao Vladu Srbije da saopšti kolika je tačno vrednost „Tenisove“ investicije, da li je to 300 miliona evra kao što je najavljivano, ili 100 miliona kao što saznaju pojedini mediji.

Iz te stranke traže odgovore na pitanja – koliki će biti kapacitet „Tenisovih“ farmi, na koji način država planira da zaštiti domaće proizvođače, zašto „Tenis“ ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, kakvu će opremu i tehnologiju doneti, te kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i zagađivanja zemljišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga