SFF: Prikazani Heroji bitke za ranjenike

16 avg 2015

Prikazan dokumentarni film "Heroji bitke za ranjenike", novinara Radio-televizije Vojvodina Aleksandra Reljića

Deo današnjeg programa 20. Sarajevo film festivala posvećen je strahotama na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratova devedesetih godina. Jedno od ostvarenja koje je danas prikazano je i dokumentarni film „Heroji bitke za ranjenike“, novinara Radio-televizije Vojvodina Aleksandra Reljića.

Sarajevska publika toplim aplauzom pozdravila je autorsku ekipu i u razgovoru sa njima nakon projekcije istakla da su ovakvi filmovi više nego potrebni, kako bi se ceo region lakše suočio sa tamnom prošlošću.

Film „Heroji bitke za ranjenike“ govori o velikoj hrabrosti doktorke Dušanke Vujasić i vozača sanitetskog vozila Predraga Dacića. Doktorka Vujasić poginula je od granate radeći svoj posao u bolnici u Goraždu, dok je Dacić stradao na brutalan način u Višegradu prevozeći ranjenike preko ratnih linija.

Aleksandar Reljić rekao je nakon projekcije da mu je izuzetna čast što je film prikazan na Sarajevo film festivalu i što je publika odlično primila ovo ostvarenje.

Producent filma Dinko Gruhonjić rekao je da je izuzetno važno što je i publika u Sarajevu imala prilike da vidi jedan od filmova iz serijala „Živeti zajedno“, jer oni govore o istinskim herojima ratova na ovim prostorima i dobrim ljudima u vremenu zla.

„Dragom mi je da smo još jednom ovim filmom poslai poruku da nacija ne može biti izgovor ni za činjenje ni za nečinjenje“, rekao je Gruhonjić za Radio-televiziju Vojvodine.

Pet dokumentarnih filmova iz serijala „Živeti zajedno“ govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. Realizovani su u saradnji udruženja „BH novinari“ i Nezavisnog društva novinara Vojvodine u koprodukciji sa Radio-televizijom Vojvodine.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!