Šetnja duga sto kilometara za očuvanje imena Zrenjanina

20 mar 2018

Pešačiće od rodne kuće narodnog heroja Žarka Zrenjanina-Uče u Vršcu do njegovog spomenika u centru Zrenjanina

Sportski aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) najavili su danas da će 22. i 23. marta pešačiti 100 kilometra u znak protesta zbog, kako su naveli „pogubne anti-antifašističke inicijative“ za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad.

Pešačiće od rodne kuće narodnog heroja Žarka Zrenjanina-Uče u Vršcu do njegovog spomenika u centru Zrenjanina a očekuje se da im se pridruže i drugi sportisti, aktivisti i udruženja iz Banata.

Saradnju i podršku tokom pešačenja najavili su i Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) i 161 distribucija-Novi Sad.

Iz organizacije PAOR navode da tom šetnjom pod nazivom „Zrenjanin zauvek“ žele da skrenu pažnju javnosti na ono što je prava pozadina i motivi inicijative za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad, koju su krajem prošle godine pokrenuli iz udruženja „Petrovgrad“.

„Važno je napomenuti da jezgro te palanačke priče čine pseudoistoričari revizionisti, kleronacionalistički akademici i tajkuni kapitalisti, koji su zajednički, od početka devedesetih, profitirali ostvarujući ličnu ekonomsku korist i društveni položaj“, naveli su aktivisti PAOR-a.

Oni su dodali i da su najglasniji zagovarači zapravo ideološki preletači, koji su praktičan primer kako se ideja i ideologija zloupotrebljava za ličnu korist ili profit manjih i većih interesnih grupa, a sve na štetu naroda i društvene zajednice.

Sportski aktivisti PAOR-a istakli su i da im je želja i da motivišu građane i građanke, a posebno mlade, da se informišu i solidarno pridruže u borbi protiv fašizma u njegovim starim i novim oblicima, ali i da doprinesu očuvanju tekovina antifašističke borbe na ovim prostorima.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!