Šešelju 18 meseci zatvora

31 okt 2011

Haški tribunal osudio je Šešelja na 18 meseci zatvora zbog objavljivanja informacija o identitetu zaštićenih svedoka

Haški tribunal osudio je Vojislava Šešelja na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, proglasivši ga krivim za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine, uprkos odlukama Tribunala.

Izričući presudu, predsedavajući sudija O Gon Kvon (O-gon Kwon) je rekao da je pretresno veće van svake sumnje utvrdilo da je Šešelj u jednoj od svojih knjiga objavio podatke na osnovu kojih je moglo biti identifikovano 10 svedoka čiji su identiteti u tom trenutku bili zaštićeni nalogom Tribunala.

U vreme objavljivanja knjige, Šešelj je, prema presudi, bio svestan da su svedoci bili zaštićeni i da je znao da “njihove identitete ne može jednostavno otkriti kako mu se hoće”.

Pretresno veće je stoga zaključilo da je Šešelj hotimično prekršio naloge Tribunala o zaštiti identiteta svedoka, ocenjućujući da je time “ozbiljno omeo sprovođenje pravde”.

Kao otežavajuću okolnost, sudije su navele “nedostatak kajanja” kod optuženog i široku dostupnost knjige u kojoj su otkriveni identiteti svedoka koju je Šešelj postavio na svoju internet stranicu.

Sudija Kvon naznačio je i da je visina kazne određena s obzirom na “neophodnost da se obeshrabre” postupci poput Šešeljevog i da se obezbedi da se oni ne ponove.

Novu kaznu, prema presudi, Šešelj će izdržati istovremeno sa prethodnom kojom je zbog istog dela osuđen na 15 meseci zatvora. Šešelj ima pravo da uloži žalbu.

Tokom izricanja presude, Šešelj se osmehivao. Sebe je, na početku zasedanja, predstavio kao “univerzitetskog profesora i najvećeg neprijatelja Haškog tribunala”.

Kazao je i da se pred Tribunalom neće izjašnjavanti ni o jednom pitanju dok ne bude ukinuta mera nadzora njegovih razgovora sa pravnim savetnicima, koju je krajem prošle nedelje na mesec dana uveo sudski sekretar zbog, kako je obrazložio, sumnje da Šešelj komunikaciju sa saradnicima zloupotrebljava za odavanje poverljivih informacija o svedocima.

Više puta u prethodnim pojavljivanjima pred Tribunalom, Šešelj je najavljivao da će izazvati “bar deset” procesa zbog nepoštovanja suda, kako bi dobio veću kaznu nego u glavnom postupku zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, i rad suda učinio “apsurdnim”.

Na kraju suđenja u junu, tužilac Brus Mekfarlan je zatražio da Šešelju bude izrečena kazna od tri godine zatvora.

Šešelj, koji se brani sam, sugerisao je u završnoj reči da bi trebalo da bude oslobođen, naglašavajući, istovremeno, da ga presuda “ne zanima”.

Šestorica od 11 svedoka, čije je identitete Šešelj po optužnici otkrio, svedočili su, tokom junskog suđenja, u njegovu odbranu. Tvrdili su da su svojevoljno obelodanili svoje identitete i da su Šešeljevim saradnicama dali saglasnost da njihova imena objave u njegovoj knjizi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!