Sekretarijat za poljoprivredu raspisao deset konkursa

11 mar 2015

...za registrovana poljoprivredna gazdinstva i lokalne samouprave

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je danas deset konkursa namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i lokalnim samoupravama.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški najavio je da će u narednih deset dana biti raspisani novi konkursi i istakao da će taj Sekretarijat ove godine realizovati ukupno 27 konkursa.

Sekretar je objasnio da je vrednost osam konkursa koji su danas raspisani i namenjeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima 985 miliona dinara.

„Radi se o sredstvima namenjenim investiranju u poljoprivredu, gde je povraćaj od 50 ili 60 odsto od ulaganja. To su konkursi najbitniji za investiranje i za razvoj  poljoprivrede i zato su objavljeni prvi“, naveo je on.

Bogaroški je dodao da se preostala dva konkursa odnose na lokalne samouprave i odvodnjavanje, odnosno sanaciju kanalske mreže i vodosnabdevanje, odnosno na radove na kanalizacionim mrežama.

Pokrajinski sekretar je podsetio da je tokom februara i početkom marta održao niz sastanaka sa poljoprivrednicima, na kojima su imali prilike da se neposredno upoznaju sa podsticajima u poljoprivredi koje je u ovoj godini planirao da realizuje Sekretarijat.

„Razgovarali smo sa poljoprivrednicima iz 44 lokalne samouprave. Obišli smo sve lokalne samouprave, osim Titela,  gde nismo uspeli da se dogovorimo o prostoru gde bi održali svoju prezentaciju. Više od 10 hiljada poljoprivrednika je bilo na našim tribinama i njima smo već predstavili šta ćemo raditi u toku ove godine“, rekao je Bogaroški.

On je podsetio da je redovna odbrana od poplava od unutrašnjih voda proglašena u 13 sistema. „Pet je u Bačkoj, šest je u Banatu i dva su u Sremu. Oko 30 hiljada hektara je ugroženo podzemnim vodama. Sva kanalska mreža i sve crpne stanice su ispravne,  a u područjima gde je ritska zemlja i gde se voda teže cedi, biće angažovani mobilni agregati“, rekao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, situacija se kontroliše i daleko je bolja nego 2010. godine, kada je 300 hiljada hektara bilo ugroženo podzemnim vodama.

„To je samo dokaz  da investiranje u sanaciju kanalske mreže mora da bude kontinuirano i na  nivou koji je bio u proteklim godinama“, poručio je on i najavio da će u ovoj godini za tu namenu biti uloženo između 1,7 i 1,8 milijardi dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!