Sekretarijat: Uvrstiti i Vojvodinu u izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

12 mar 2015

Za Vojvodinu predviđene obaveze ali ne i novac

Pokrajinski sekretarijat za privredu uputio je danas Ministrastvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu saobraćaja primedbe na izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i zatražio da se predvidi model za ostvarivanje izvornih prihoda za tu pokrajinu, kao što je predviđen model za republičke organe i za lokalne samouprave.

Pokrajinski sekretarijat je u saopštenju za javnost naveo da su u predlogu izmena tog zakona istovetne obaveze predviđene i za lokalne samouprave i za pokrajine, ali za pokrajine nije predviđeno finansiranje iz dela naplaćenih novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe, po modelu koji je predviđen između republičkih organa i lokalnih samouprava.

Obaveze za lokalne samouprave i za pokrajinu podrazumevaju osnivanje tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, izradu strategija i godišnjih planova bezbednosti u saobraćaju, sprovođenje akcionih planova i druge obaveze, piše u saopštenju.

Pokrajinski sekretarijat za privredu predložio je da se definiše model za finansiranje obaveza pokrajinskih organa uprave, kako bi se zakon mogao primenjivati i sprovoditi prema propisanim nadležnostima.

To bi omogućilo efikasnije upravljanje bezbednošću saobraćaja, pre svega na putevima drugog reda u Vojvodini, navodi se u saopšetnju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!