Sekretarijat preporučio da se ne radi od 11 do 16 sati

21 Jun 2012

Za temperature više od 36 stepeni Celzijusa

Pokrajinski sekretarijat za rad je u saradnji sa socijalnim partnerima danas preporučio da se od 11 do 16 sati, zbog vrućina, prekine rad kada spoljna temperatura pređe 36 stepena Celzijusa.

Poslodavcima je ostavljeno na izbor da preraspodele radno vreme, da organizuju noćni rad ili da upute zaposlene na kolektivne godišnje odmore, navodi se u saopštenju za javnost iz tog sekretarijata.

Podseća se da u toku rada na gradilištu, metode rada i aktivnosti, kao i fizičko opterećenje zaposlenog, moraju biti određeni prema temperaturi okoline.

Preporuku o posebnom režimu rada zaposlenih u uslovima visokih spoljnih temperatura trebalo bi da primenjuju poslodavci iz građevinske delatnosti i poslodavci koji proces rada sprovode na otvorenom prostoru, piše u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se na ovaj način vodi računa ne samo o zdravlju zaposlenih, već i o interesima poslodavaca, s obzirom da je produktivnost rada na ekstremno visokim temperaturama niska, povrede na radu česte, a kažnjavanje poslodavaca nije dalo očekivane efekte.

Ove preporuke zajednički su uputili Pokrajinski sekretarijat za rad, sindikati i Unija poslodavaca.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!