Sekretarijat: Ne deliti umetnike po političkim stavovima

07 sep 2012

Mislili smo i verovali da je zauvek prošlo vreme različitih spiskova

Vojvođanski sekretarijat za kulturu saopštio je danas da nikada umetnike i intelektualce neće vrednovati i deliti prema njihovim političkim stavovima, saopštio je danas taj sekretarijat.

Reakcija sekretarijata usledila je povodom teksta „Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak“, koji je pomoćnik ministar kulture Srbije Dragan Kolarević objavio na jednom portalu, što je izazvao buru negodovanja među glumcima, piscima i javnim radnicima.

U autorskom tekstu Kolarević je pomenuo 47 imena javnih ličnosti koje su po njemu pogubni za srpsku kulturu i zbog toga je predložio „prvi srpski kulturni ustanak“.

„Mislili smo i verovali da je zauvek prošlo vreme različitih spiskova kojim se ljudi proglašavaju moralno i političkim nepodobnim, ali su ovu veru poslednji događaji demantovali”, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Konstatuje se da su se u Srbiji opet pojavili spiskovi na kojima je niz poznatih i uglednih srpskih umetnika proglašeno za „antisrpske“, neprijatelje koje je legitimno odstreliti.

„Strašno je da se bilo ko, zbog razlike u političkim stavovima, proglašava neprijateljem zemlje i naroda. Još je strašnije kada se takvim proglašavaju i oni koji su svojim delom dostojno predstavljali ovu zemlju i doprinosili njenom ugledu u svetu”, smatra sekretarijat.

Sekretarijat je izrazio podršku i poštovanje prema svim onima stvaraocima koji su na ovim spiskovima našli, kao i prema stvaraocima koji na tim spiskovima nisu.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje istakao je da otvoren za saradnju sa svima, bez obzira na mesto rođenja, verska i politička uverenja, u ovom slučaju svim kulturnim stvaraocima koji svojim delovanjem doprinose razvoju i promociji kulture.

Dodaje se da je to bio i ostaće osnovni stav i osnovno opredeljenje kulturne politike Vlade Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!