Sekretarijat: Likvidacija Tesla banke

30 apr 2015

Gasi se banka koja ima sedište u Evropskoj uniji

Pokrajinski sekretarijat za finansije ponovo je danas upozorio da će Tesla banka, zbog odnosa republičkih institucija, biti likvidirana.

U saopštenju tog sekretarijata se navodi da se, i pored pisanih obećanja, usmenih dogovora između predstavnika Republike Srbije, Uprave Tesla štedne banke i Hrvatske narodne banke, kao i pisanog obraćanja od strane ministra finansija Hrvatskoj narodnoj banci u periodu od 2013. godine do 2015. godine, Tesla banka našla pred oduzimanjem dozvole za rad od strane Hrvatske narodne banke.

Kako se objašnjava, očekivanja svih navedenih aktera su bila da će Republika Srbija, kao najveći akcionar odobriti Banci subordinirani kredit ili pak izvršiti dokapitalizaciju Banke, nakon što Hrvatska narodna banka nije dala zainteresovanom investitoru „B2holding as“ iz Norveške saglasnost za preuzimanje većinskog vlasništva, odnosno za kupovinu Banke.

U resornom sekretarijatu su ocenili da, zbog toga što nijedna navedena mogućnost spasavanja te banke nije zvanično prihvaćena od strane Republike, odnosno nisu preduzete aktivnosti na povećanju kapitala banke, doći će do njene likvidacije.

U saopštenju se dodaje i da takav odnos republičkih institucija znači, ne samo iskazivanje neodgovornog odnosa prema državnoj imovini, već i neodgovoran odnos prema Srbima povratnicima u Republiku Hrvatsku, kojima je Tesla banka trebalo da pruži pomoć po povratku.

„Pored toga, zbog ovakvog odnosa Republike Srbije prema problemima sa kojima se suočila Tesla banka, većinski akcionari: Republika Srbija i AP Vojvodina, izgubiće ne samo kapital koji su uložili, već banku koja ima sedište u Evropskoj uniji, dok se na drugoj strani zalaže da se u tu istu Evropsku uniju što pre uključi“, piše u saopštenju Sekretarijata za finansije Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!