Sejdinović: Tanjugova lažna vest o medijskim slobodama u Srbiji

14 mar 2018

"Kvazikolege iz Tanjuga ne prezaju ni od falsifikovanja činjenica"

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović optužio je danas Novinsku agenciju Tanjug da je plasirala “lažnu vest” o navodno dobrom stanju medijskih sloboda u Srbiji i ocenio da je to još jedna potvrda da je Tanjug “u službi režima” i da su autori te vesti zapravo “kvazikolege”.

Tanjug je juče objavio vest pod naslovom “Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji”, u kojoj se navodi da su to pokazali rezultati istraživanja u okviru, kako je agencija navela, projekta „Merenje medijskog klijentelizma u šest zemalja Jugoistočne Evrope“, koji je predstavljen 7. marta u Briselu.

“Državna Novinska agencija Tanjug još jednom je potvrdila da je u službi režima i da ne preza od iznošenja eklatantnih neistina i konstrukcija zasnovanih na propagandnoj masti”, rekao je Sejdinović za Autonomiju i dodao da Tanjug ne preza ni od “falsifikovanja” činjenica.

On je upitao kako je moguće da Tanjug sa zakašnjenjem od gotovo nedelju dana izveštava sa predstavljanja istraživanja u Briselu, koje je organizovano još 7. marta, i kako je moguće da iznosi “potpune neistine” o tom istraživanju.

“I ovo, kao i druga istraživanja, beleže drastičan pad u medijskim slobodama, u odnosu na 2014. godinu, kada su usvojeni medijski zakoni koji su relativno dobro ocenjeni u struci i međunarodnoj zajednici. Od tada se beleži pad, jer su se zakoni tokom sprovođenja u međuvremenu pretvorili u sopstvenu karikaturu”, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji uništava medijske slobode i medijski profesionalizam kroz kršenje zakona, kao i kroz zloupotrebu institucija.

“Ovakva Tanjugova vest je samo potvrda koliko je visok nivo klijentelizma u medijima Srbije, odnosno da za cunami koji uništava novinarsku profesiju nisu krivi samo predstavnici vlasti, nego i naše nečasne kvazikolege”, poručio je Sejdinović.

Istraživanje u okviru projekta u kojem se istraživao nivo medijskog klijentelizma u jugoistočnoj Evropi u Srbiji su sprovodili NDNV i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom).

Indeksom klijentelizma meri se sposobnost društva da spreči klijentelističke prakse u medijima. Na temelju empirijskih podataka meri se politički uticaj na medije, postojeće stanje zakonodavnog i institucionalnog okvira medija, te ključna ekonometrijska merenja realnosti u kojoj mediji i novinari rade u zemljama jugoistočne Evrope.

Dok je indeks klijentelizma u 2015. godini bio nešto povoljniji nego ranije, pre svega zbog usvajanja glavnih medijskih zakona tokom druge polovine 2014. godine, merenje za 2016. godinu koje je sprovedeno u okviru navedenog projekta pokazalo je ponovo negativan trend.

Prema merenju za 2016. godinu, Srbija nije zabeležila pomak i indeks se i dalje nalazi u negativnom delu merenja, odnosno iznosi minus 0,50.

Istraživanje je pokazalo apsolutno odsustvo primene zakona koji su doneti 2014. godine, te da država pokazuje nespremnost da primeni u praksi ono što je deklarativno donela kao standarde.

Merenje Indeksa za Srbiju pokazalo je da su prisutni netransparentno donošenje medijskih politika, ulazak sumnjivog kapitala u vlasništvo nad medijima, neregulisana oblast oglašavanja i usmeravanje državne pomoći određenim lokalnim samoupravama, kojima se finansiraju provladini, podobni mediji.

Indeks je pokazao da je u Srbiji još jedna karika u lancu netransparetnosti klijentelističkih praksi Registar medija, koji postoji, ali je dostupnost podataka u njemu upitna.

Tokom merenja Indeksa konsultovani su i medijski eksperti iz Srbije, koji su ocenjivali iz različitih pozicija zakonodavni i institucinalni okvir države, kao i politički uticaj na medije i slobodu govora, a njihovi odgovori ukazali su na konstantan pad, pre svega, u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara.

Merenje se u isto vreme sprovodilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Rumuniji.

Nosilac projekta pod nazivom „Odgovor građana na klijentelizam u medijima – Media Circle“, je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba.

Projekat su finasirali Evropska unija i Ured za udruge Vlade Hrvatske.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!